Рубрики: Цікаве

Як посіяти горох, щоб врожай збирати 50 кг мішками: просто зробіть так і горох попре, як на дріжджах

Горох не тільки дуже смачний і корисний, але й благотворно впливає на грунт, по суті виконуючи роль сидерату. Виростити горох на городі дуже просто.

Культура ця досить холодостійка і здатна витримувати заморозки до мінус 6 градусів, тому саджати її можна з кінця квітня і до червня, а ранньостиглі сорти навіть до липня.

Звичайно, точніші терміни посіву потрібно вибирати виходячи з погодних умов. Грунт має прогрітися до температури +5 градусів.

В південних областях висадку гороху можна починати з кінця березня – початку квітня.

Садити горох можна і сухим насінням, проте сходи тоді чекати доведеться довше і не життєздатне насіння виявити не вийде.

Тому краще все ж таки насіння підготувати до посадки. Насамперед проводять замочування насіння. Для цього насіння в тарілці заливають теплою водою так, щоб вона покривала його на один сантиметр і витримують протягом 10-12 годин.

Є і швидший метод замочування – готують розчин з одного грама борної кислоти і 5 літрів гарячої води температурою 40 градусів.

Отриманий розчин наливають у ємність і опускають в нього насіння на п’ять хвилин. Таке прогрівання допоможе захистити горох від ураження таким небезпечним шкідником, як бульбочковий довгоносик.

Як посіяти горох

Після замочування насіння потрібно проростити. Для цього горошини загортають у вологу тканину і поміщають у тепле місце з температурою 24-26 градусів.

Щодня перевіряйте стан посівного матеріалу і стежте, щоб тканина весь час залишалася вологою. Як тільки з’являться паростки можна приступати до посадки .

Місце для посадки гороху має бути сонячним та захищеним від сильного вітру, а також мати легкий живильний грунт.

При виборі ділянки рекомендується дотримуватися правил сівозміни. Хорошими попередниками гороху на грядках будуть капуста, огірок, гарбуз, картопля і будь-які культури, під які вносилися калійні та фосфорні добрива.

Поганими попередниками для гороху є бобові (навіть сам горох). Після гороху чудово ростуть практично всі культури, крім бобових, адже він по суті виконує роль сидерату.

При підготовці грядки під посадку землю перекопують на багнет, видаляють всі кореневища бур’янів, розпушують і розрівнюють.

Грунт на грядці рясно проливають. Після того, як вода всоталась, проробляють борозенки, глибиною 3-4 сантиметри. Відстань між рядами витримують 30-40 сантиметрів.

Горошини розкладають у борозенки з інтервалом близько п’яти сантиметрів.

Як посіяти горох

Потім посіви присипають грунтом і злегка ущільнюють поверхню рукою.

Грядку накривають спанбондом або плівкою. Це створює сприятливий парниковий ефект.

Зазвичай сходи з’являються через 7 -14 днів. Відразу після їх появи укриття знімають. Одним з важливих елементів догляду за рослиною є полив.

Горох вологолюбна культура, в середньому полив проводять один раз 5-7 днів але при посушливій спекотній погоді робити це потрібно частіше.

Поділитися