Розсада баклажанів: свекруха дала 3 поради та навчила “синенькі” відрами збирати. Тепер завалює врожаєм

В ботаніці баклажан – це ягода, а в деяких країнах його ще відносять і до фруктів. Тим не менш, у кулінарному аспекті баклажани – овочі, і ми звикли вважати їх такими.

Баклажани вже давно успішно вирощують садівники у багатьох регіонах Україні. Культура ця теплолюбна, тому вирощування баклажанів переважно ведеться в теплицях. Дуже важливо правильно вирощувати баклажани. В умовах короткого північного літа їх можна виростити лише через розсаду. У цій статті ми розповімо вам про те, як правильно виростити розсаду баклажанів, коли і як пересадити її в теплицю та як проводити догляд за баклажанними кущами.

Вирощування

Насіння баклажанів містить велику кількість ароматичних речовин, які перешкоджають прокльовуванню насіння після замочування (процес іноді перевищує два тижні). Крім того, термін вегетації цієї південної за своєю природою культури становить майже 2,5 місяці. Все це потрібно враховувати щодо термінів передпосівної підготовки та подальшого вирощування самої розсади.

Коли сіяти насіння?

Термін визначити досить просто. Якщо врахувати, що пророщувати насіння баклажана до посіву ви будете 15 – 18 днів, а час вирощування самої розсади (залежно від сорту баклажанів) становить 65 – 75 днів, замочувати насіння потрібно 25 лютого – 3 березня.

Ґрунт для розсади

Найкраще купити готовий ґрунт для вирощування розсади овочів у якомусь великому спеціалізованому магазині. У маленьких магазинчиках або на ринках вам можуть продати вже відпрацьований старий ґрунт із теплиць. Садівники, які вирощують велику кількість баклажанів, використовують для посіву пророщеного насіння дерев’яні або пластикові ящики, а у фазі трьох справжніх листочків пікірують їх по торф’яних або пластикових склянках. Ми ж рекомендуємо вам відразу сіяти баклажани в окремі ємності діаметром 8-10 см (горщики, пластикові склянки). Справа в тому, що баклажан важко переносить пересадку, і вона може негативно позначитися на якості розсади.

Рекомендуємо вам спочатку протягом 4 годин промити все насіння у відстояній або талій воді, змінюючи її через кожні пів години. Після цього розкладіть насіння баклажанів на ємності з мокрими серветками і зверху прикрийте його такими самими серветками, добре промоченими водою. Можна пошити марлеві мішечки, і помістити насіння в них, попередньо прикріпивши до кожного бирку з сортом. Мішечки зануріть у теплу воду так, щоб вони зверху були лише на 1 мм прикриті водою. Поставте ємності у тепле місце з температурою +27 градусів та регулярно промочуйте серветки або мішечки. Вони завжди мають бути мокрими. Але не плавати у воді, інакше волога перекриє доступ кисню до насіння.

Сіяти насіння, що проклюнулося, в посадкові ємності дуже важко через їх малий розмір. Рекомендуємо вам використовувати для посіву мокрий сірник, до якого кожне насіння добре причепиться, і його легко посадити. Посійте по 2 насінини в кожну ємність на глибину 4 – 5 мм і акуратно сірником зарівняйте ґрунт над ними. По 2 насінини ми рекомендуємо посіяти на випадок, якщо одне погано проростатиме. Сіяти потрібно в добре промочену посадкову суміш. Усі посадкові ємності встановіть на піддон і зверху накрийте їх прозорою плівкою і встановіть у темне приміщення з температурою +26…+27 градусів.

Городники назвали найкращі методи догляду за баклажанами
Городники назвали найкращі методи догляду за баклажанами

Не ставте піддони до батареї, ви перегрієте насіння, і вони просто зваряться у землі! Щодня підіймайте плівку, щоб дати доступ кисню до посівів. Регулярно поливайте з піпетки або шприца так, щоб земля завжди була дуже зволоженою. Перші сходи з’являться через 7-9 днів. Тоді зніміть плівку та встановіть піддон із розсадою на світле вікно. Для подальшого зростання розсади температура в приміщенні повинна бути в межах +22 … +24 градуси. Для нормального зростання та розвитку розсади баклажанам необхідний світловий день тривалістю 16 годин. Тому вранці та ввечері організуйте штучне освітлення розсади за допомогою ламп денного освітлення або спеціальних фітоламп.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини