Рубрики: Цікаве

Квасолі буде ну дуже багато: як садити, чим не годувати та навіщо вкривати. Золоті секрети моєї мами

Про особливу посадку, про підживлення, полив та укриття. І навіть про підв'язку! У вас буде квасоля найкраща! Швиденько у землю пізніше за всіх посадили, і до грядок майже підходити не треба.

Пізня посадка та відстань з глибиною

Пізніше посадиш – швидше зійде. Квасоля тепло любить, особливо спаржева. І t ґрунту – від +13…+15 і до +20°С. І в середині-кінці травня і навіть на початку червня ще можна садити. Головне, уникнути заморозку – при нижче +1…0 С сходи гинуть.

Про схему: що рідше, то краще. Між кущами 40-50 см у ряду, між рядами 45-50 см та вище. Не садіть по картоплі, біля паркану. У квасолі свої вимоги. І їй тісно: у результаті мало стручків, хвороби через росу і тінь.

А глибина 5-6 см, на піску до 7-8 см. Виявляється, квасоля при сходах “витягує” сім’ядолі на поверхню. Щоб зняти насіннєву оболонку, потрібне тертя ґрунту. При дрібному закладенні – може і не зняти: буде в “шапочці”. А це погано.

Укриття та короткий день

А щоб зійшла квасоля швидше, щоб ґрунт грівся, щоб сходи при нічному заморожуванні цілі залишилися – садити потрібно квасолю під агроволокном (17 г/м2). І жити під ним мало не до початку-середини червня. Відкривати вдень потрібно – тільки не опівдні, не в саму спеку. Квасоля – культура короткого світлового дня. І повноцінно розвивається на початковій стадії, коли день менше 12-14 год. При довгому – повільно, утворює дуже багато стручків.

А ви знаєте, що агрономи не радять під час підготовки вносити азотні добрива, органіку (гній, перегній)? Хоча чули, що на корінні квасоля формує бульбочки – акумулює азот із повітря. Це і є її азотне харчування – ось така вона розумниця: сама себе годує.

А чому азот не корисний? Квасоля хитра: припиняє вирощувати корінь при цвітінні: всі сили стручкам. Менше кущ – більше стручків. А перегодуєш азотом – бадилля потужне. Але коріння її не прогодують: кореневі волоски не утворюються, а старі відмирають. У результаті мало води, мало харчування – і стручків мало. Важливий баланс.

Потрібно вносити калійно-фосфорні добрива: суперфосфат 30 г/м2, хлористий калій 20 г/м2. А удобрювати важливо до цвітіння: суперфосфат до 15 г/м2 калій до 5 г/м2. А головне, квасоля дуже любить молібден – з науки, він бере участь в азотному обміні, допомагає накопичувати азот.

А ще бір: відповідає за кількість квіток, зав’язь, формування стручка. Мало бору – мало квасолі. Бором можна обприскати до цвітіння: 0.5-1 г на 10 л води. Або трішки полити під кущ – 1-2 г на 10 л. Під кущ – не більше ніж 200 г.

Садівники назвали найкращі методи по догляду за квасолею

Полив, підв’язка та підгортання

Без поливу квасолі буде мало. Вона дуже вимоглива до нього, особливо після цвітіння – коли корінь не росте. Не скупіться на полив. Про підгортання: щоб стебла біля основи не ламалися (для високорослих кучерявих видів дуже важливо), кущі треба підгорнути. Хоча б одного разу.

А ви знаєте, що квасоля вусів не має? І вона чіпляється не вусами, а стеблом. А обертається вона лише проти годинникової стрілки. І якщо надумаєте посадити не зернову, а кучеряву – ставте кілочки поруч. Або як для огірків огіркову сітку їй.

Поділитися