Від мурах і попелиці яблуню врятує дірява шкарпетка: ось що треба з нею зробити – ніякі хімікати не потрібні

Що таке "ловчий пояс"? Ловчий пояс – це пристосування у вигляді смужок із різних матеріалів для збирання або знищення комах на гілках та стовбурах дерев.

Які бувають “ловчі пояси”?

Розрізняють клейові липкі пояси, захисні пояси та відлякуючі пояси, просочені інсектицидами.

Липкі пояси облаштовуються з використанням: спеціального клею, що не сохне, який наносять або на щільні смужки паперу, тканини, нетканого матеріалу, або безпосередньо на стовбур дерева оперізуючим обідком; спеціальних смужок із вже нанесеним клеєм.

Садівники назвали найкращий метод боротьби з мурахами
Садівники назвали найкращий метод боротьби з мурахами

Захисний ловчий пояс для дерев

Використовуються інші засоби, крім клею. Наприклад, олія. Олійні перепони не люблять долати мурахи. Пояс із олії на дереві роблять шириною (10-12 см). Можна використовувати будь-яку рослинну олію (соняшникову, лляну, конопляну, технічну машинну олію). У масляний склад рекомендується додати пічну сажу або гостро пахучі речовини (рідина для копчення, солярка). З шматка тканини потрібно вирізати пояс, змочити його у нерафінованій олії та зав’язати на стовбурі, і добре для цих цілей підійде стара шкарпетка, яку треба розрізати по спіралі. Різкий запах повністю відлякає комах. Через 10-14 днів у міру випаровування запаху просочення оновлюють. Тканину, просочену гостро пахучими речовинами, можна розкласти на ґрунті, це гарантовано забезпечить захист від комах, у тому числі й ґрунтомешканців.

Садівники назвали найкращий метод боротьби з мурахами
Садівники назвали найкращий метод боротьби з мурахами

Виготовлення “ловчого пояса”

1. Ловчі пояси виготовляють, поки температура тримається в районі +5°C, оскільки при значеннях вище за цей показник, жуки виходять з місць зимівлі і забираються на дерева.

2. Місце під ловчий пояс готується – зачищається і забирається суха і омертвіла кора.

3. Висота розміщення пояса 0,3-0,5-1,0-1,5 м, кількість на стовбурі або одній крупній гілці – 1-2 пояси.

4. Для щільного прилягання ловчих поясів рекомендується використовувати підкладку з поролону або краще пінополістиролу. Щілини можна замазати глиною чи пластиліном.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини