Ці натуральні добрива робила завжди і буду робити: дієві підживлення, які на вагу золота. Підслухала у куми

Зола – цінне мінеральне добриво природного походження, у якому перебуває більшість необхідних рослині елементів харчування. Є вибір: користуватися безкоштовною золою або купувати дозовані добрива.

Але, як виявилося, використовуючи золу лише як калійне добриво, ми обираємо лише третину потенціалу природного добрива. Як розкислювач, зола діє дуже повільно, адже потрібно дочекатися, коли кальцій прореагує із ґрунтовими кислотами. Мабуть, тому рецепт приготування добрив на основі золи триступеневий.

Для приготування нам знадобиться оцет. В золі крім калію містяться ще й фосфор, і кальцій – теж дуже потрібний рослині елементи живлення. Але при звичайному внесенні золи у сухому вигляді або у вигляді настою вони не працюють. Найпоширеніша зола – березова. У золі, звісно, немає азоту. А все інше в ній є, включаючи кальцій, який у воді і не розчиняється, але його теж можна “дістати”.

Садівники назвали найкраще мінеральне добриво для потужної розсади
Садівники назвали найкраще мінеральне добриво для потужної розсади

Рецепт:

  • 1 кг золи від березових дров;
  • 1 кухоль оцту;
  • 2 відра води.

Має вийти:

  • 1 кг золи (приблизно 2 літрові банки);
  • 1 літр оцту;
  • 20 літрів води.

Технологія:

Відром води заливаємо золу і даємо настоятися, помішуючи, 2 – 3 дні, щоб вийшов калій. Використовуємо калійну витяжку як чисте калійне добриво. Тут нічого особливого. А далі цікаво. Шляхи зольного осаду розходяться. Відразу заливаємо золу окропом. За бажання можна процідити суміш через друшляк. Тільки це робити потрібно одразу, адже вугілля – адсорбент. Якщо залити осад окропом і залишити на ніч остигати, то вийде витяжка з вмістом фосфору (приблизно, як із суперфосфату). Якщо одразу золу залити окропом і залишити на дві доби, то на виході буде фосфорно-калійне добриво).

Садівники назвали найкраще мінеральне добриво для потужної розсади
Садівники назвали найкраще мінеральне добриво для потужної розсади

Фосфорно-калійна витяжка:

А якщо залити осад оцтом, ми отримуємо кальцієве добриво. Тут є одна тонкість. Справа в тому, що ацетат кальцію дуже добре пов’язує фосфати в нерозчинну сполуку. Це означає, що перш ніж отримувати його із золи, потрібно обов’язково відігнати фосфор, тобто залити золу окропом, а осад, що залишився нейтралізувати оцтом. Просто потихеньку підливаємо до осаду оцет і помішуємо. Суміш шипить і піниться. Потроху підливаємо оцет до закінчення реакції. Рідина, що утворилася, зі слабким оцтовим запахом і є – ацетат кальцію. Це одна з небагатьох сполук кальцію, розчинна у воді. Зливаємо ацетат кальцію, що вийшов, і розводимо його в 10 літрах води.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини