Свекруха перестаралася з підкормкою огіркових кущів на етапі розсади: виросли пусті огірки. Не робіть так

Багато сил пішло огіркам на зав'язь. І важливо відновити їх, важливо дати достатньо елементів живлення для формування зеленців, для цвітіння та зав'язі. І важливо підтримувати кореневу систему.

Важливий елемент живлення – азот. Не менш важливий, який обов’язково потрібно внести – калій та магній. І про фосфор не варто забувати. Оптимальним та компромісним рішенням буде внесення комплексних добрив. Піде на користь обприскування комплексом мікроелементів. Це великі істини, але не зовсім. Виявляється, дуже просто нашкодити огіркам – внести добрива, які їм не потрібні. Але, які “модні”. Або які не вносять на цьому етапі вегетації. Огірок проти цих добрив – особливо на цьому етапі. Прислухаємось до огірків.

Органіка

Гній, курячий послід і навіть перегній не варто вносити у червні, липні. Особливо якщо кущ гармонійно розвинений, не потребує екстреної стимуляції росту листя. Ці підживлення можуть провокувати “жирування” куща – надмірне зростання ліани, листя на шкоду зеленцям, цвітінню.

А ще, підвищення у прикореневій зоні температури, коли настає тепло і навіть спека – це здатне викликати зниження швидкості формування зеленців: адже коренева рослина поверхнева. І це погіршить зав’язність, знижує врожайність, пригнічує рослини. Як і органіки, що виділяються при розкладанні. Зрозуміло, органіка важлива, але при підготовці з осені грядок, у крайньому разі при посадці – компост, перегній під шаром ґрунту, щоб не торкався коренів.

Нашатир

Чомусь його називають альтернативою мінеральним добривам, хоча це теж не органічне. Випаровування аміаку при внесенні “по листу” – опік поверхневої та делікатної кореневої системи. Але це не все: аміачний азот не рекомендують вносити у великих кількостях, його оптимальна норма внесення – близько 15% від частки азотних добрив, решта – нітратні.

Нітрати – це погано? Ні, рослини використовують усі форми. І в результаті нітрат все одно стане амонієм. Тільки перевищення норми внесення нітратів не пригнічує зростання рослин та розвитку – просто не корисно нам. А надлишок амонію – спершу провокує нестримне зростання зеленої маси, потім токсичний вплив саме для рослин. У будь-якому випадку надлишок будь-якого азоту не потрібний. Краще вносити або мінеральні добрива відповідно до інструкції та потреби рослин, або не вносити нічого.

Спеціалісти назвали підживлення, яке знижує врожайність огірків
Спеціалісти назвали підживлення, яке знижує врожайність огірків

Дріжджі

Корисне підживлення – але на початку вегетації, росту батогів. І воно не для рослин, а для ґрунтових мікроорганізмів, які переробляють органіку. В цілому не рекомендують вносити дріжджі на бідному ґрунті, не забезпеченому органікою. Краще все ж таки вносити їх на початку вегетації, якщо є думка, що вони потрібні.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини