Є такі сорти буряка, від яких я ніколи не відмовлюся. Посадив і забув, і завжди з урожаєм: ростуть як трава

Сьогодні ми хочемо поділитися своїм багаторічним досвідом щодо відбору найкращих сортів буряків, які дадуть високий урожай соковитих коренеплодів без кілець та бороди у будь-якому типі ґрунту.

Буряк це корисний та популярний коренеплід, який кожен садівник прагне вирощувати на своїй заміській ділянці.

Вирощування буряка. Урожай точно буде

Без буряків неможливо приготувати борщ, оселедець під шубою і багато інших корисних, ситних страв. Однак не завжди цей коренеплід вдається виростити навіть городникам зі стажем і отримати солодкі, соковиті та корисні для здоров’я столові буряки, яких вистачить до початку майбутнього посадкового сезону. Вся справа у правильному виборі посівного матеріалу.

Особливості сучасного посівного матеріалу

Перш ніж приступити до опису кращих сортів столових буряків, хотілося б трохи поговорити про сучасний посадковий матеріал. Сьогодні селекціонери пропонують велику кількість різних сортів буряків, які зовсім не схожі на ті коренеплоди, що вирощували наші бабусі та мами.

Сучасна селекція зробила буряк більш врожайним та смачним. М’якоть коренеплоду стала соковитішою, в ній практично не видно твердих кілець. Зимове зберігання нових сортів буряків стало більш простим та тривалим. З них найбільш життєздатними та врожайними вважаються гібриди, які не дають насіння. Вони не хворіють, не бояться шкідників та невибагливі до типу ґрунту, але з них неможливо отримати якісний посадковий матеріал, оскільки сортові ознаки таким чином у гібридів не передаються.

Ранні сорти

Ці сорти можна вирощувати для літнього вжитку. З молодих буряків можна готувати – аналог окрошки, вітамінні салати.

Середньостиглі сорти та гібриди

Ці сорти садимо для зимового зберігання. Такий буряк завжди виростає великим, відмінно переносить посушливе літо і може використовуватися для підзимової сівби.

Пізньостиглі сорти

Такі сорти ростуть довго і добре підходять для зимового зберігання. Садимо його разом із середньостиглими для того, щоб усю зиму їсти соковиті буряки, які не в’януть при зберіганні і зберігають свої смакові якості до самої весни.

Швидкостиглий гібрид Пабло F1

У нашому рейтингу цей скоростиглий гібрид, який досягає стиглості за 105 – 110 днів, стоїть на 3 місці. Плоди мають круглу форму, можуть використовуватись для зимового зберігання. Усередині немає кілець, хвостик невеликий. Використовую його для весняного та літнього посіву. Коренеплоди мають правильну круглу форму діаметром до 12-15 см. Всі буряки цього гібрида відрізняються однаковою округло-циліндричною формою, маса якої варіюється від 180 до 200 г.

Швидкостиглий сорт Червона куля

Цей популярний скоростиглий сорт буряків вітчизняної селекції, що стоїть на 2-му місці в нашому рейтингу. Він досягає технічної стиглості за 90 днів. Щоб буряк вийшов великим, після сходів його потрібно прорідити. Після цього достатньо регулярного поливу, розпушування та прополювання, щоб отримати соковиті та круглі коренеплоди вагою по 400 г. Коренеплоди ідеально круглої форми, в яких немає кілець, а бордового кольору м’якоть соковита та солодка. Використовуємо його для дієтичного харчування, у тому числі й у сирому вигляді.

Першокласні садівники назвали врожайні сорти буряків
Першокласні садівники назвали врожайні сорти буряків

Бордо 237

На 1 місце став відомий та перевірений часом середньостиглий сорт Бордо 237 вітчизняної селекції. У нього круглі, соковиті коренеплоди, виростають масою до 250-480 г. Усередині знаходиться соковита м’якоть без кілець темно-бордового кольору, коренеплоди округло-плоскої форми діаметром до 15 см, а вагою до 500 г. Буряк цього сорту відрізняється відмінними смаковими якостями. При правильному зберіганні він не в’яне і зберігає соковитість протягом усієї зими.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини