Кульбаби це не тільки шкідливий пух, але й цінна зелена бродилка, що покращує врожай: свекруха краще знає

Ось і зараз, коли трохи потепліло, почала посилено рости трава на газоні і зацвіли кульбабки. Тепер саме час їх видалити, але краще робити це із максимальною користю.

Кульбаби краще викопувати разом із коренем, інакше вони чудово відростають. Так ось, накопуємо 2 відра і робимо трав’яну бродилку. Кульбаби, кропива і конюшина – найкращі рослини для приготування найціннішого зеленого добрива своїми руками. Якщо не похолодає, то через тиждень можна буде починати підгодовувати ваші рослини, дуже корисним рідким компостом, який покращить урожай.

Зелена бродилка – що це і як готувати?

Зелена бродилка, це трав’яний настій — натуральне добриво, за складом мікроелементів, яке по азоту значно перевищує компост. Ще в ній значно більше стимуляторів зростання. Такий настій можна вважати швидше азотним добривом. Тому цим добривом підгодовують рослини до середини серпня, потім припиняють. Інакше рослини продовжуватимуть активно зростати і не встигнуть підготуватися до зими.

У процесі бродіння мікроорганізми розкладають органіку і в результаті поживні речовини переходять з рослин у воду. Так як речовини в рослинах розподілені нерівномірно, то якщо їх закладати з корінням, удобрення вийде ціннішим. Різні рослини містять різну кількість мікроелементів. Одних більше, інших менше. Наприклад, лобода містить багато заліза, а мокриця багато калію. Чим довше настоюється бродилка, тим доступнішими стають речовини, але зменшується кількість азоту. Тому є сенс підкислити розчин, щоб зв’язався азот і утворилися розчинні солі амонію. І також тому не можна додавати золу, вона лужна і зменшить кількість кислоти.

Секрети приготування зеленого добрива з кульбаби: перевірено городниками
Секрети приготування зеленого добрива з кульбСекрети приготування зеленого добрива з кульбаби: перевірено городниками аби: перевірено городниками

Приготування:

Зелене підживлення готуємо у 20-ти літровому бідоні. Для приготування бродилки підійдуть будь-які бур’яни – краще з корінням. Найкращі ті, в яких багато білка – це кульбаба, лопух, кропива. Таким добривом підгодовуємо овочі, кущі та дерева, крім лохини. Добриво виходить досить концентроване. Тому його обов’язково потрібно розбавляти у 10 разів, а то й більше. Тепер залишилося помішувати жижу раз на день. Через 5-7 днів зелене добриво буде готовим. Про його готовність говорить помірна поява газу та сильний специфічний запах, за який її не люблять.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини