Рубрики: Цікаве

Бабусині способи використання кульбаб з користю для саду та городу: найцінніший бур’ян для вашої дачі

Весна – чудовий час не тільки для вирощування розсади та підготовки городу, саду до нового сезону, але й для вивчення нових методів приготування корисних препаратів на основі природних компонентів.

Мало хто знає, яку користь дачнику може принести кульбаба. Здавалося б, кульбаба – це злісний бур’ян, але він може зробити і багато користі на нашій садовій ділянці, практично всі частини рослини, крім насіннєвих суцвіть, можна з користю використовувати в дачних справах.

Зелене добриво з кульбаб

З кульбаби можна зробити так зване рідке добриво (зелену бродилку), яким можна підгодовувати абсолютно будь-які рослини. Досвідчені дачники давно помітили, що рідке добриво з кульбаб одне з найбільш поживних. З цим не сперечається і офіційна наука, адже в кульбабовому підживленні містяться велика кількість азоту, велика кількість калію, та й взагалі безліч корисних елементів, таких як фосфор, кальцій, марганець, залізо, мідь, бор. Для приготування добрива з кульбаб підійдуть будь-які частини рослини: коріння, листя, стебла, жовті квіти, єдине, що не можна використовувати, це суцвіття з насінням, оскільки вони при бродінні не гинуть.

Для приготування добрива потрібно 3 кг посіченої маси кульбаб залити десятьма літрами води. Зелена маса кульбаб повністю розпадається протягом двох тижнів. Підживлювати рослини цим добривом можна 1 раз на 10 днів у першій половині сезону, і 1 раз на 20 днів у другій. Добриво досить концентроване, його завжди необхідно розбавляти. У першій половині сезону 1 літр добрива розводять у 5 літрах води, у другій половині сезону краще концентрацію зменшити, 1 літр настою розводять у 10 літрах води.

Секрети приготування добрива з бур’янів: перевірено городниками

Біопрепарат із кульбаб

Біологічні препарати, створені на основі мікроорганізмів, є потужним інструментом для досягнення чудових результатів у садівництві та городництві. Однак ці препарати не всім доступні з фінансових причин. Тим не менш, безліч корисних мікроорганізмів можна знайти прямо в природі. Такі препарати, як Азотофіт, Азофіт відомі багатьом, і дослідження показали, що коріння кульбаби приваблює корисну мікрофлору, особливо азотфіксуючі бактерії, що робить цю рослину магнітом для важливих мікроорганізмів. Вони здатні мобілізувати важкодоступні мікроелементи живлення.

Кульбаба є пристосованою і стійкою рослиною, а його асоціації з корисними мікроорганізмами відіграють важливу роль у цьому. Тому кульбабу можна використовувати для приготування мікробного препарату, настоюючи у воді її коріння та поливаючи ними рослини. Це допомагає стимулювати зростання коренів та забезпечує рослини додатковими елементами живлення. Коріння відразу ж обростає корисною мікрофлорою.

Для приготування препарату з кульбаб потрібно:

  • Нарізати коріння кульбаб і наповнити ними половину літрової банки;
  • Об’єм, що залишився залити теплою водою з температурою 50 градусів, температура не повинна бути вищою, щоб не загинули корисні мікроорганізми.
Поділитися