Рубрики: Цікаве

Міцні та соковиті томати збираю по 100 кг за раз: треба лише правильно пересадити паростки у відкритий ґрунт

Багато городників займаються вирощуванням томатів через розсаду на ділянці. Часом міцна сильна розсада після висадки в ґрунт довго приживається, більше гине.

Правила висадки розсади

Важливі правила висадки розсади, знаючи їх можна уникнути помилок та невдач. Особливо корисно початківцям. Перш ніж висаджувати томати, необхідно провести низку обов’язкових заходів:

1. Підживлення розсади. Приблизно тиждень до висадки розсаду потрібно полити розчином (монокалійфосфат – 10-15 г/10 л води). Висаджуючи томати у відкритий ґрунт городник дуже ризикує, адже невідомо, які сюрпризи дасть погода найближчим часом. Можливо ночі виявляться надто холодними для розсади. Томатам буде легше акліматизуватися, якщо вони отримають доступ до фосфору та калію. Фосфорно-калійного запасу вистачить томатам для безболісного пережиття періоду адаптації.

2. Обробка розсади препаратами, що стимулюють зростання рослин. Не всі городники використовують стимулятори зростання для обприскування томатів, а дарма. Рослини бажано обробити “Епіном”, “Цирконом”, янтарною кислотою або будь-яким іншим аналогічним препаратом за 1-2 дні до висадки у ґрунт. Це дозволить значно знизити стрес у томатів, вони зможуть швидше прижитися на новому місці.

3. Перенесення розсади у тінь. Як би сильно не хотілося висадити томати в ґрунт відразу ж після приїзду на дачну ділянку, робити цього не варто. Незагартована розсада під променями сонця миттєво вигорить. Її обов’язково потрібно поставити в тінь і поступово привчати до сонця в тіні чагарників або під розсіяним світлом.

4. Підготовка ґрунту. Цей етап важливо дотриматися тим, хто збирається висаджувати томати на те місце, де минулого року вже росли родинні культури. Насамперед необхідно провести обробку “Фітоспорином” або будь-яким іншим біофунгіцидом на основі триходерми або сінної палички. Перш ніж використовувати біопрепарати, потрібно виміряти температуру ґрунту на рівні зростання коріння (15-20 см). Температура має бути вищою +12С. Якщо на грядці росли сидерати, то для їхнього кращого розкладання також можна скористатися біопрепаратами, наприклад: Гуміфікатором. Після обробітку ґрунту потрібно почекати пару-трійку днів, потім можна приступати до посадок.

Саджаємо томати у відкритий ґрунт правильно: поради городників

5. Загальні відомості про посадку томатів. Коли всі попередні заходи позаду, температура ґрунту прогрілася вище +15С, можна сміливо приступати до висадки розсади. Високорослі томати висаджуються за схемою 55/60х55/60 см, низькорослі 50х50 см. Глибина посадки залежатиме від того, наскільки переросла розсада. Якщо томати посадили вчасно (початок квітня), то на момент висадки (травень), їй вже буде близько 40-50 днів. При хорошому догляді розсада росте швидко, тому не потрібно висівати її надто рано. Якщо ж рослини занадто витягнуті, їх саджають під кутом або з сильним заглибленням, що не дуже добре.

6. Потрібно викопати лунку достатньої глибини, щоб у неї можна було занурити рослину до сім’ядольного листя. Найчастіше на момент висадки деякі листи томатів змінюють забарвлення, що свідчить про дефіцит макро- і мікроелементів. Саме тому важливо закласти у лунку основні елементи живлення (фосфор/калій/азот). Удобрити ґрунт у лунці можна за допомогою компосту, що перепрів. Якщо закладати в лунку компост або траву, то томату може не вистачити фосфору, тому ґрунт слід збагатити кістковим або рибним борошном. Можна посадити рослини на свіжу рибу, томати на такому добриві ростуть із неймовірною швидкістю. Єдине, риба притягує ґрунтових шкідників.

Поділитися