Рубрики: Цікаве

Забудьте все, що знали раніше: для висаджування розсади перцю підходить тільки цей період – сприятливі дні

Перець - це рослина, яка вимагає тепла. Розсада готова до висадки в ґрунт, коли у рослин виросте 8-10 листків. Основна рекомендація - садити перець у землю, коли небезпека заморозків вже минула.

Садити перець у ґрунт можна якщо:

  • ґрунт прогріється вище +12 градусів, а краще до +15. Контроль температури ґрунту можна робити звичайним градусником, закопавши його на глибину 15 см.
  • за прогнозом має встановитися на 30 днів тепла погода, причому орієнтуватися потрібно на температуру вночі, вона має бути не менше +5 градусів, а краще близько +10. Ці умови є обов’язковими для висадки перцю у відкритий ґрунт без укриття.
  • у теплицю садити перець можна на місяць раніше, ніж у відкритий ґрунт, орієнтуючись на температуру ґрунту та свої можливості обігріву теплиці у холодні ночі.

Висадження розсади перців у ґрунт

Рекомендований час висадки розсади солодкого перцю у відкритий ґрунт – двадцяті числа травня. Пам’ятайте, що в цей час можуть бути ще заморозки, тому на ніч слід закривати розсаду плівкою. Вдень краще відкривати плівку, щоб до рослин могло надходити свіже повітря.

Якщо не закривати на ніч розсаду, то вона легко може замерзнути, оскільки рослини ще не звикли до холодних температур, вони є ще дуже ніжними. За місячним календарем, найкраще висаджувати розсаду в ґрунт на початку або в середині травня.

Сприятливі дні для посадки перцю у 2024 році – точні дати: травень – 23-25, 28 та 29 число.

Що любить і не любить перець при посадці в ґрунт:

1. Перець не любить важкий глинистий ґрунт із кислою реакцією. Глинистий ґрунт слід розпушувати піском, перегноєм, деревною золою, торфом з нейтральною реакцією.

2. Перець погано переносить ушкодження коріння. При пересадці рослин з ящика,  з розсади неминуче обриваються дрібні всмоктувальні коріння, перці довго відновлюються після цього. Найкраще вирощувати розсаду перців у стаканчиках і висаджувати рослини в ґрунт, перевалюючи грудку землі зі стаканчика в лунку без пошкодження коріння. Після такої перевалки перець не хворіє і одразу йде на зріст.

Городники розповіли, коли краще садити розсаду перців у ґрунт

3. Перці не люблять заглиблення при висадженні у ґрунт. По стеблі у перців не утворюються додаткове коріння, стебла в землі можуть почати гнити, тому заглиблювати рослини, що витягнулися, не можна, краще відразу підв’язати їх до опори.

4. Крім того, перець не любить полив холодною водою, тому водопровідну воду необхідно відстоювати в баку на сонячному місці або в пляшках в теплиці, щоб вона прогрілася до температури повітря.

Поділитися