Помідори будуть дякувати вам! Поливаю цим диво-добривом у період цвітіння. Врожай у мене тепер завидний

У сьогоднішній статті ми хочемо розповісти про те, коли і яким добривом варто удобрювати томати для отримання багатого врожаю. Для плодоношення культурам потрібні поживні речовини.

Найкращий час для підгодівлі

Для активного формування зав’язей томати найбільше потребують азоту, калію та фосфору. Кожне добриво важливо застосовувати своєчасно. Схема підживлення: Перший раз вносимо добрива під час підготовки ґрунту. Як добрива використовуємо органіку: компост чи перегній.

Друге підживлення проводимо після висадки розсади. Молодим рослинам необхідний азот, тому готуємо наступний склад: столова ложка сечовини та по парі столових ложок суперфосфату, хлористого калію. Як тільки починається період цвітіння – підживлення припиняємо. На етапі цвітіння, а також під час формування зав’язей та плодоношення варто наголосити на калійно-фосфорному підживленні.

Сигнали нестачі харчування

Для томатів дуже важливі родючі ґрунти. При нестачі харчування – хорошого плодоношення не варто очікувати. Визначити дефіцит корисних елементів можна на вигляд рослин: якщо нижні ряди листя та стебла стають фіолетовими, це говорить про нестачу фосфору. Надалі рослини не будуть правильно розвиватися, коренева система слабшатиме, а дозрілі плоди будуть низької якості. Поповнити дефіцит можна за допомогою органічних складів: курячого посліду, коров’яку або золи. Для приготування робочого розчину склянку золи потрібно розвести у відрі чистої води і дати настоятися три доби. Потім склад потрібно розбавити водою в такому співвідношенні: літр розчину на 10 літрів води. Підживлення виконувати прикореневим способом.

Якщо листя на томатних кущах починає скручуватися, і на ньому з’являються плями коричнево-жовтого відтінку, це говорить про дефіцит калію. Серед негативних наслідків: зупинка у зростанні та підвищений ризик захворювання на вершинну гниль. У таких випадках додаємо мінеральне підживлення із суперфосфату, сечовини та калійної солі. Бліде, світло-зелене листя – рослина відчуває дефіцит азоту. Відчувається помітне відставання у зростанні. Ефективно в цьому випадку підгодувати сечовиною. Для приготування робочого розчину достатньо розвести ложку засобу у відрі води.

Експерти розповіли, як правильно підживлювати томати
Експерти розповіли, як правильно підживлювати томати

Якщо вас не влаштовує кількість зав’язі, можна скористатися спеціальними стимуляторами зростання. Якщо ви вирощуєте помідори на відкритих грядках, при доборі добрив важливо враховувати погодні умови та стан ґрунту. Якщо у вас на ділянці чорнозем, добрива доведеться вносити набагато менше, ніж на піщаних ґрунтах. Томати в умовах відкритого ґрунту часто страждають від низької температури та затяжних дощів. Ці фактори викликають дефіцит азоту, тому варто наголосити на підживленні з вмістом саме цього елемента. На етапі цвітіння рекомендуємо використовувати пташиний послід чи коров’як. Якщо рослини помітно витягнулися – підживіть їх суперфосфатом. Під час плодоношення можна застосовувати такий склад: суперфосфат, гумат натрію та вода.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини