Проклюнулись нові пера і “поперли” наввипередки: навесні дала це добриво та насолоджуюсь врожаєм часнику

Чим підгодувати часник у травні: чого зараз потребує часник найбільше, які добрива вносити і в якому співвідношенні. І чому це так важливо: хитрощі травневих підживлень.

Виявляється, споживання елементів живлення у часнику відрізняється вираженою нерівномірністю. І ті елементи, які на початку вегетації життєво необхідні часнику, в середині і наприкінці стають причиною формування дрібних головок, водянистих, надто соковитих зубків, ламкого “сирого” листка.

Елемент №1. Азот

Пік потреби в азоті – фаза 2-3 та 3-4 листи. Після появи 7-9 листів азот не вносять. Перше підживлення часнику – азотні добрива. Вони необхідні інтенсивного зростання зеленої маси, побудови всіх тканин. І для синтезу амінокислот, багато з яких підуть на побудову білків. І на синтез хлорофілу, незамінного для фотосинтезу.

А от у міру зростання головок потреба в азоті знижується. Якщо вносити азот після появи 7-9 листків, на часник чекають неприємності. Чим годувати? Рослини поглинають азот у нітратній формі та в амонійній.

Фахівці вважають, що у підживленнях варто використовувати обидві форми, але частка амонійного азоту не повинна перевищувати 14-15%. Справа в тому, що нітратний азот може накопичуватися. І перевищення норми внесення нітратного азоту для рослин не таке вже й погано: вони зайвого не витратять, а “сховають”, щоб витратити пізніше. Що робити? Якщо потрібні два підживлення – вносити різні добрива. А вносять карбамід та аміачну селітру, калієву селітру, амофоску, діамофоску, сульфат амонію.

Елемент №2. Фосфор

Пік споживання фосфору – закладка головок. Це під час появи 5-7 листів, і максимум до 7-8. Значна частина фосфору витрачається на початку вегетації: зростання коренів. Недаремно фосфор часто вносять восени перед посадкою: щоб при сходах рослини були забезпечені повністю. Цей суперфосфат вкрай повільно розчиняються, і при внесенні навесні не стане повністю доступний рослинам. Його і наступного року можна в ґрунті виявити.

Другий пік потреби у фосфорі настає зі зростанням головок. Фосфор важливий і для самих цибулин, він і зберігається головним чином у зубках. Це енергія зростання. Що робити? Вносити з осені суперфосфат – при підготовці ґрунту, борофоску. Вносити органіку під попередників або з осені.

Городники розповіли, чим підживити часник для гарного врожаю
Городники розповіли, чим підживити часник для гарного врожаю

Елемент №3. Калій

Пік потреби настає орієнтовно при формуванні 5-7 листків. Калій потрібен і для міцного, листя, і для великих, хрустких і соковитих зубків, для яскравого смаку та аромату. Пік поглинання калію настає після піку потреби в азоті, зі зростанням головок, надземної частини. Частину добрив можна внести з осені, при підготовці ґрунту, частину розбити на 2-3 внесення – або більше.

Підживлення калієм часто поєднують із внесенням фосфору. Але це необов’язково. Перший раз калій вносять у фазі 5-6 листків, повторно за потребою через 10-14 днів. Вносимо: монофосфат калію, калієву селітру, сульфат калію, калімаг або калімагнезію.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини