Унікальні методи, якими я пишаюсь: позбавляємося мурах на півонії. Повилітали непрохані гості як ошпарені

Садові мурахи – справжнє лихо! Бутони тільки почали з'являтися, а вже обліплені комахами. Можна забути про пишні квіти, якщо кущ заражений шкідниками. Знайома ситуація, чи не так?

Чим півонії так приваблюють мурах?

Мурах привертає не стільки аромат, скільки солодкий нектар, що міститься в бутонах. Вуглеводи є основним джерелом живлення для цих комах. Деякі садівники вважають мурах безневинними, тому що вони харчуються нектаром і не заважають росту рослин. Однак, ми не згодні з такою думкою, адже мурахи часто створюють свої колонії на ділянках, а також сприяють поширенню попелиці на молодому листі різних культур. Іноді мурахи ушкоджують ніжні пелюстки бутонів, що тільки що розкрилися, роблячи шапочки квітів некрасивими, ущербними. Отже, якщо мурахи з’явилися на бутонах – потрібно терміново вжити заходів, щоб позбутися їх раз і назавжди!

Методи боротьби з мурахами:

“Механічний”. Механічний спосіб полягає у створенні перешкод для мурах на клумбі з півонії. Можна зробити штучний рів, вкопавши по периметру кущів половинки покришок і заливши їх водою, або встановити пастки для мурах, наприклад, кухлі з цупкого паперу, змащені вазеліном і встановлені на стовбурах перед бутонами. Радикальний метод – залити мурашник водою, але це негуманний спосіб. Можна також перенести мурашник в інше місце, якщо вони знаходяться близько до півонії. Якщо немає можливості використовувати хімічні засоби для знищення комах, ці методи будуть ефективними.

Експерти назвали найдієвіші методи боротьби з мурахами
Експерти назвали найдієвіші методи боротьби з мурахами

“Важка артилерія”: хімічна обробка місць скупчення мурах. У садових магазинах представлений широкий вибір засобів для знищення мурах на ділянці. Просто відвідайте найближчий магазин та виберіть відповідний препарат. Якщо сумніваєтеся, зверніться до продавця, він порадить найефективніший: наприклад, Антимураха, Арган, Карбофос. Для максимальної ефективності обробляйте не тільки півонії та сусідні рослини, але й джерело проблем – мурашники.

Уважно прочитайте інструкцію до вибраного засобу та дотримуйтесь рекомендацій. Різні засоби діють по-різному, тому використовуйте їх належним чином. Не забувайте, що більшість хімічних засобів для боротьби з мурахами є отруйними. Під час роботи з отрутою дотримуйтесь запобіжних заходів, використовуючи засоби індивідуального захисту.

“Народні засоби” також ефективні та можуть використовуватися як самостійно, так і у поєднанні з хімічними препаратами. Хоча їхня результативність трохи нижча, вони безпечні для людей і домашніх тварин. Борна кислота – відомий засіб проти мурах. Зробіть частування: у пластиковому блюдці змішуємо порошок борної кислоти з варенням і розміщуємо пастки в місцях скупчення мурах.

Міцний настій лаврового листа. Залити листя окропом, дати настоятися, остудити та розпорошити отриманий розчин на кожен бутон за допомогою пульверизатора. Дерев’яна зола або тютюн. Посипати порошком землю навколо півонії. Нашатирний спирт. Розвести його у співвідношенні 1:100 (1 мл нашатирного спирту на 100 мл води) та обприскати кущі. Мурахи не люблять різкого запаху.

Популярне

Подібні новини