Бабуся навчила правильно прибирати і висушувати часник: цибулини довго зберігаються і зовсім не псуються

Нерідко, виростивши добрий часник, багато городників не можуть зберегти свій урожай, він за короткий час зникає. Як не допустити серйозних помилок і все ж таки зберегти цибулини надовго?

Правила збирання часнику

Збирання часнику проводимо наприкінці липня, на початку серпня (залежно від погоди та сорту часнику). Для прибирання потрібно вибрати сонячний день. Не варто прибирати часник у дощову мокру погоду. Цибулини всі будуть у землі, погано просихатимуть, а значить, і надалі погано збережуться.

Якщо у вас ґрунт легкий – піщаний або торф’яний, то цибулини часнику легко витягати з ґрунту руками. Якщо у вас важкі ґрунти, то без лопати ніяк не обійтися. Адже пробуючи вирвати часник рукою, ви відриватимете стебло, пошкоджуватимуться поверхневе лушпиння, можуть потрапити різні інфекції в цибулину, і часник знову-таки погано зберігатиметься. Тому на важких ґрунтах все ж таки використовуйте лопату.

Після викопування

Після збирання часнику потрібно уважно оглянути цибулини. Усі уражені та хворі цибулини потрібно відбракувати. Адже при подальшому зберіганні вони заражатимуть здоровий матеріал. Як тільки викопали часник, відразу ж приступаємо до обрізки стебла.

Багато хто рекомендує залишати стебла, дочекатися, поки вони висохнуть, щоб цибулина увібрала поживні всі речовини. Але стебло краще видалити, вони не дають добре просихати цибулинам, тримають вологу, і цибулини надалі також можуть погано зберігатися. Далі видаляємо з цибулин все коріння, обрізаємо їх гострим ножем.

Після цього видаляємо 1-2 шари лушпиння. Вони зазвичай забруднені. Якщо на цибулині часнику багато лушпиння, вона довше просихає. Якщо прибрати ці кілька шарів, то цибулина просихатиме набагато швидше.

Коли цибулина очищена, є ще одна процедура, особливо важлива під час дощів. У самій цибулини між зубчиками часнику може збиратися вода, накопичуватися волога. У такому вигляді, звичайно, цибулина не зберігатиметься. Тому на пеньку (залишок стебла) кожної цибулини робимо кілька поздовжніх розрізів і витрушуємо зайву воду. З такими розрізами на стеблі цибулина просохне швидше, а отже, і зберігатиметься набагато краще.

Експерти розповіли, як правильно сушити часник
Експерти розповіли, як правильно сушити часник

Як і де сушити?

Коли цибулини повністю очищені, їх необхідно помістити на просушування. Для просушування вибираємо добре вентильоване сухе місце. Це може бути горище, навіс, альтанка – головне, щоб там не було вогкості. Не варто просушувати часник на яскравому сонці. Інакше цибулини можуть просто запектися під спекотним промінням і, звичайно, зберігатимуться погано.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини