Зав’язі тепер не опадають і плоди не гниють: перевірене підживлення для кабачків. Взяла на замітку у сусідки

На багатьох ділянках зростають кабачки. Деякі городники не знають, куди подіти весь зібраний урожай, інші ламають голову над тим, чому рослини дають мало зав'язей і часто хворіють.

Є один секрет, завдяки якому кабачки не гниють, дають багато зав’язей та добре ростуть.

Чому багато пустоцвітів та мало зав’язей?

Головною причиною, через яку кабачки не зав’язуються, є дефіцит бору. Якщо цього мікроелемента недостатньо у ґрунті, то про добрі врожаї можна не мріяти. Зав’язі продовжать опадати, а плоди, що зав’язалися, псуватимуться.

Виправити ситуацію допоможе доступний та недорогий засіб – борна кислота. Порошок можна придбати у господарських та спеціалізованих садівницьких магазинах. Щоб бор потрапив у рослину, необхідно провести полив та обприскати кабачки. Для приготування підживлення необхідно взяти половину чайної ложки порошку та залити 100 г гарячої води. У холодній воді борна кислота дуже погано розчиняється. Отриману рідину виливають у цебро з водою.

Під кожну рослину необхідно вилити щонайменше 1 л розчину борної кислоти. Рідину, що залишилася, використовують для обприскування по листі. Ефект від такого підживлення буде помітний найближчим часом. Незабаром після обробки кабачки почнуть давати здорові нові зав’язі.

Гниють кабачки, як позбутися проблеми?

Якщо на рослині спостерігається масове ураження плодів, в цьому випадку йдеться про дефіцит йоду. Слід сказати, що гострий дефіцит йоду на ділянці явище рідкісне. Але якщо ті ж кабачки ростуть приблизно на одному місці багато років, дефіцит цього елемента може виникнути.

Зазвичай радять для йодних підживлень використовувати простий йод із аптеки. Але через деякі причини краще цього не робити. Легко засвоюваний йод можна знайти в препараті “Гумат +7 йод”, або замість аптечного йоду використовувати розчин Люголя (лат. Solutio Lugoli). Йодид калію набагато краще засвоюється рослинами, так як йод там знаходиться в легко доступній формі і крім цього добре розчиняється у воді. У продажу зустрічаються: розчин Люголю на водяній основі, зазвичай 7%, та розчин Люголю в гліцерині – 1%.

Рецепт йодово-борного підживлення

Варіант перший. Купити недорогий засіб “Гумат+7 йод” розводити його за інструкцією, після цього додавати в нього 5-20 г борної кислоти і поливати кабачки, витрачаючи приблизно 1 літр під рослину.

Варіант другий. Чайну ложку розчину Люголя розвести в десяти літрах води і додати 5-20 г борної кислоти і поливати кабачки, витрачаючи приблизно 2 літри під рослину. Цим розчином можна рясно обприскати рослину. Залишки вилити під корінь (у разі приблизно півлітра під одну рослину).

Городники назвали найкраще підживлення для кабачків
Городники назвали найкраще підживлення для кабачків

Після обробки кабачки стануть активніше зав’язуватися та наростати з кожним днем. Кількість та якість плодів збільшитися, якщо в підживлення додати 1-2 ст.л. будь-якого комплексного водорозчинного добрива.

Кабачки відносяться до сімейства гарбузових. Як і у випадку з огірками, що частіше збираються плоди, то швидше наростають нові. Якщо залишити кабачок на насіння, зростання рослини припиняється, нові зав’язі не утворюються. Усі поживні речовини будуть йти у плід, який зріє. Нагодовані та захищені від хвороб кабачки будуть давати плоди аж до самих заморозків.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини