Мої півонії відцвіли: що робити далі, щоб утворилося більше квітів на наступний рік. Перевірені методи

Півонії - це прекрасні багаторічні рослини, чиє цвітіння припадає на кінець весни та початок літа. Їхні великі квіти яскравих відтінків створюють заворожливий вигляд, особливо коли настає літо.

Щоб зберегти красу та здоров’я кущів півонії рік за роком, необхідний невеликий догляд після завершення цвітіння. У нашій статті ви дізнаєтеся, як правильно доглядати півонії після того, як вони відцвітуть.

Види півонії

Півонії зустрічаються практично в кожному саду, але незважаючи на їх величезну популярність, часто виникають питання про те, як правильно доглядати їх протягом сезону, особливо після цвітіння.

Перш ніж перейти до обговорення цього питання, варто зазначити, що існують два види півонії: деревоподібні та трав’янисті. Деревоподібні півонії – це великі багаторічні чагарники з деревними стеблами, які щороку додають у розмірах у порівнянні з попереднім сезоном.

Трав’янисті півонії є багаторічниками, які щорічно відмирають до рівня грунту (до них також відносяться гібриди, оскільки їх пагони повністю відмирають. Вони, безумовно, найпопулярніші серед усіх видів півонії, і саме про них буде розказано в цій статті.

Компактний кущ, який у дорослому стані може давати по 100 квіток за сезон. Квітки напівмахрові або махрові, діаметром 20 см, спочатку темно-лавандово-рожеві, потім рожеві. Тичинки яскраві золотисто-жовті на рожевих нитках тичинкових. На квітконосах по 2-3 бутони. Висота 60 см. Термін цвітіння середній. Дуже гарний сорт із довгим періодом цвітіння. Тобто селекціонери змогли подолати основний мінус півонії – короткий період цвітіння, створивши гібриди.

Півонія деревоподібна – чим вона перевершує звичайну півонію? Відмінностей багато. Деревоподібні півонії є чагарниками, і стебла у них міцні, витримують будь-яку кількість кольорів. Але будь-які півонії розмножуються однаково – після цвітіння всі сили рослини спрямовуються на формування нирок, що відтворюють. Чим більше бруньок буде закладено – тим більше буде квітів. Чим здоровіші нирки будуть закладені – тим пишніше буде цвітіння. Розуміння життєвого циклу півоній допоможе більш ефективно доглядати їх. Ці рослини, по суті, є феніксами природи – щоосені вони помирають, щоб навесні знову зацвісти.

Три обрізки півонії

Рекомендують проводити 3 обрізки півонії за вегетативний сезон:

  • перша – відразу після цвітіння;
  • друга – протягом літа – санітарна;
  • третя – восени, після пожовтіння півонії.

Від першого обрізання залежить цвітіння наступного року.

Ця обрізка потрібна рослинам, щоб їх сили були спрямовані в цей період вегетації не на дозрівання насіння, а на закладання нирок, що відтворюють. Особливості зростання цієї чудової квітки такі, що кожне стебло після цвітіння формує нирку відтворення, з якої виросте нове стебло з квітами наступного року. Нирка відтворення формується 35-40 днів, за цей час зелене листя працює заради цієї мети, тому першу обрізку потрібно проводити.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини