Попелиця на яблуні занапастила половину врожаю: позбавляємося від шкідників назавжди. Тепер жодних комах

Яблуні, особливо коли йдеться про дорослі дерева, здаються такими сильними та міцними - нічого не здатне на них вплинути та знизити врожайність. Однак це не так.

У яблунь дуже багато ворогів, включаючи дуже маленьких, яких ще спробуй роздивись. Попелиця ледь помітна, стає руйнівною силою, коли перетворюються на численні колонії. Якщо ви помітили на своїх деревах попелицю, починайте боротьбу з нею відразу ж, не чекаючи багаторазового збільшення її кількості. Ці комахи небезпечні тим, що харчуються соками рослин, тим самим позбавляючи їх сил, буквально висмоктуючи корисні речовини та саме життя. Дерева, уражені попелицею, погано плодоносять, хворіють, а якщо вони ще молоденькі, то можуть загинути. Неприємна перспектива, правда?

Садівники назвали найдієвіші методи боротьби з попелицею
Садівники назвали найдієвіші методи боротьби з попелицею

А ви знали, що попелиця ще й може мати різновиди?

Так, ніби нам однієї не вистачало. Але ні, легко не буде – їх цілих три, і кожна поводиться по-своєму. Знищувати треба всіх, але познайомимося ближче. Червоноголова, вона ж сіра, попелиця. Дуже любить плодові дерева. Через неї листя деформується, загортається всередину, і на них з’являються червоні утворення. Якщо дерева не лікувати, то на них чекає незавидна доля: уповільнений зріст.

Наступний вид шкідника – це зелена попелиця. Зазвичай вона ощасливлює нас своєю появою приблизно в період розпускання бруньок, тобто на початку сезону. Вже в травні комах стає дуже багато, їх найпростіше виявити, якщо перевернути листок – попелиця воліє триматися зворотного боку. Внаслідок її життєдіяльності листочки скручуються, молоді пагони чорніють.

Ще один різновид попелиці – кров’яний. Вона відрізняється від двох попередніх тим, що робить замах не на листя, а на їх ніжки, молоді пагони, плодоніжки. Комахи роблять кладку в корі.

Засоби

Ці дрібні комахи добре вивчені, і проти них розроблено чимало засобів. Актора, Біотлін, Піноцид – їх дуже багато. Вони ефективні, дають добрий результат, але мають одне важливе але. Це та сама хімія, яку дуже не хотілося б використовувати на плодових деревах.

Народні засоби проти попелиці

Секрет успіху при роботі з ними не тільки в тому, щоб ударити по шкіднику якомога раніше. Тут також дуже важлива регулярність – доведеться працювати часто, зазвичай із перервами на тиждень. Загалом, треба запастися силами та терпінням.

Зола

Точніше, зольний настій. Готується він просто: беремо 10 літрів води та 500 грамів золи. Поєднуємо, даємо настоятися протягом кількох годин. Проціджуємо і обробляємо дерева.

Популярне

Подібні новини