Урожай гарбузів завжди збираю вчасно: сусідка давно підказала, які 5 ознак вказують на стиглість “кабака”

Важливо вчасно зібрати врожай гарбузів, оскільки, якщо поспішити, то ви отримаєте овочі з несмачною та твердою м'якоттю. І навпаки, якщо не поквапитися, то тоді плоди можуть почати стрімко гнити.

Розповідаємо далі у матеріалі, як з легкістю визначити, що гарбуз дозрів і вже можна збирати його врожай.

Експерти відзначають, що при перших заморозках гарбузи можуть значно постраждати від холоду і в результаті погано зберігатимуться. У зв’язку з цим гарбуз дуже важливо вчасно зібрати, спираючись на його зовнішній вигляд, щоб оцінити ступінь зрілості.

Терміни збирання врожаю гарбузів

Для того, щоб правильно визначити, коли вже час прибирати гарбуз, рекомендується скористатися інформацією, зазначеною на пакетах з насінням, де в основному вказано, скільки необхідно днів для настання дозрівання того чи іншого сорту. Проте такий спосіб ефективний тільки за умови, що літо було сонячним та теплим. Зазвичай в Україні гарбузи збирають з кінця серпня до листопада, в залежності від сорту.

Ці 5 простих ознак неодмінно підкажуть вам, що вже прийшов час збирати врожай гарбузів
Ці 5 простих ознак неодмінно підкажуть вам, що вже прийшов час збирати врожай гарбузів

Ознаки зрілого гарбуза

Для того, щоб правильно визначити, чи вже дозрів гарбуз, зверніть увагу на його шкірку. У зрілого гарбуза вона повинна бути щільною, без вм’ятин. Але мускатний гарбуз, який має тоншу шкірку, може залишати вм’ятинки, тому його зрілість визначають за забарвленням шкірки. Зокрема, вона має бути бежевого або світло-коричневого кольору. Інші сорти зазвичай набувають насичених жовтих, коричневих чи помаранчевих відтінків.

Крім того, зрілі гарбузи мають чітко виражені малюнки, хоча у зеленоплідних сортів і гарбузів Бенінказу він може бути відсутнім, а плоди можуть бути покриті білим нальотом. Також під час дозрівання світлішає дерев’яна і жорстка плодоніжка.

До того ж стиглий гарбуз, так само як і кавун, при постукуванні по шкірці видає дзвінкий звук. Також, якщо розрізати стиглий гарбуз, то він матиме всередині не пухку, а щільну м’якоть і насіння з твердою оболонкою, за винятком голонасінних сортів, де у насіння відсутня захисна шкірка.

Популярне

Подібні новини