Наступного сезону ахнете від врожаю: 4 рослини, що варто висадити на грядках, щоб підживити землю без добрив

Коли зібрали весь врожай, а до зими ще далеко, слід потурбуватися, аби грядки пустими не стояли. Розповідаємо, що слід висадити на городі вже зараз.

Осінь — час можливостей. І саме зараз потрібно закласти основу для родючого майбутнього сезону. Аби не морочитися з покупними добривами чи перекопуванням землі, радимо зайнятися висадкою сидератів.

Ці рослини, на перший погляд, виглядають досить просто та їх навіть можна сплутати з бур’янами. Втім, вони несуть у собі чимало поживних елементів і сприяють розпушенню ґрунту. Крім того, це ідеальний варіант для осінньої посадки на пустих грядках, адже сидерати запобігають ерозії чорнозему. Та які ж обрати для посіву прямо зараз?

Перше, що приходить на думку — це фацелія. Втім, для прохолодного періоду вона не дуже підходить, адже це медонос, який навряд чи виконає свою функцію у сезон, коли комахи засинають.

Експерти назвали 4 найкорисніші сидерати для підживлення землі

Зверніть увагу краще на люпин. Він ідеально підходить для збіднених ґрунтів. Рослина має високу здатність фіксувати азот, що дуже буде корисно на початку вегетаційного періоду всіх овочів навесні. Посадка люпину еквівалентна внесенню 40 тонн гною. Зелень також здатна утворити до 3 тонн гумусу на гектар, що значно покращує ґрунт. Сидерат дуже невибагливий. Єдине, що не переносить — наявність кальцію у землі.

Конюшина, особливо червона та біла, є ефективним сидератом для піщаних ґрунтів і схилів. Вона не лише збагачує ґрунт азотом, але й залишає до 150 кг азоту на гектар після скошування, що робить її цінною в умовах дорогих мінеральних добрив.

Експерти назвали 4 найкорисніші сидерати для підживлення землі

Кінський біб, який останнім часом стає все популярнішим, також є чудовим сидератом. Він здатен додати до 200 кг азоту, 30 кг фосфору та 100 кг калію на гектар, що робить його відмінним вибором для підготовки ґрунту до вирощування просапних культур.

Озиме жито — ще один цінний сидерат, який також збагачує землю азотом, калієм та органічними речовинами. Важливим є те, що жито озиме сприяє аерації ґрунту, запобігає його вимиванню та добре росте навіть на бідних ґрунтах.

Популярне

Подібні новини