Сусід Пашка розкрив секрет “зимової шуби” для полуниці: роблю це – і кущі весною прокидаються, як богатирі

Коли ягода полуниці вже зібрана, саме час подбати про врожай наступного року. Восени необхідно провести низку заходів, щоб підготувати рослину до зимівлі.

Доглянуті кущі зможуть чудово перезимувати, і наступного року ми отримаємо ще більше врожаю, якщо все зробимо правильно. Обов’язково потрібно розпушити ґрунт у серпні або вересні в міжряддях. У цей же час прополюємо землю від бур’янів, щоб вони не пригнічували наші рослини та не знижували врожайність.

Видалення бур’янів слід робити обережно, щоб не пошкодити вуса. Хоча, якщо розмножувати полуницю ми не плануємо, їх можна обрізати секатором. Відривати вуса руками не рекомендуємо, оскільки можна вирвати всю розетку.

Якщо вуса потрібні для розмноження, їх треба обрізати та розсадити саджанці з гарною кореневою системою на заздалегідь підготовлене місце. Розсаджувати вуса слід восени, щонайменше за 14 днів до перших заморозків.

Також потрібно підгорнути полуницю, оскільки за літо у рослини сформувалося нове коріння, яке оголилося. Підгортання допоможе захистити коріння від морозів, і навесні рослина прокинеться здоровою та сильною.

Садівники розповіли про осінній догляд за полуницею
Садівники розповіли про осінній догляд за полуницею

Ще одним способом захисту від несприятливих факторів є мульчування, яке можна зробити з тирси, соломи, сіна, хвої або перегною.

Оскільки полуниця закладає бруньки для майбутнього врожаю ще восени, її потрібно підгодовувати. Для цього підійде деревна зола як дуже хороше фосфорно-калійне підживлення, або ж можна скористатися сульфатом калію в комбінації із суперфосфатом, розвівши по 15 г на відро води.

Також обов’язково обробляємо полуницю від шкідників та хвороб простим розчином мідного купоросу чи бордоської рідини.

Популярне

Подібні новини