Кущі віддячать казковим врожаєм: бабуся Галя поділилася простим методом догляду за смородиною восени

Після того як ми зібрали весь урожай смородини, не поспішаймо завершувати догляд за нею. Потрібно ще трохи попрацювати, щоб наступного року отримати смачний і багатий урожай.

Восени обов’язково потрібно доглядати за кущами смородини. Адже в іншому випадку, наступного року не варто чекати на потужний врожай.

Отже, розповідаємо про перелік важливих агротехнічних дій, які необхідно виконати у вересні.

Спочатку слід усунути всі зламані, пошкоджені та хворі гілки. Також варто обрізати ті гілки, які почорніли. Крім того, потрібно провести обрізку прикореневих однорічних пагонів, залишивши три-чотири сильні нульові пагони. Верхівки залишених пагонів також слід обрізати. Така осіння обрізка допоможе нам отримати рясний урожай смородини наступного року.

Садівники розповіли, що робити зі смородиною після плодоношення
Садівники розповіли, що робити зі смородиною після плодоношення

Далі, після цієї процедури, необхідно подбати про вологість і повітропроникність ґрунту. Потрібно провести перекопування, але тільки якщо ґрунт занадто важкий, ущільнений або містить мул. Якщо ґрунт на грядках легкий, досить буде трохи його розпушити. Важливо вчасно внести осінні підживлення — фосфорно-калійні та органічні добрива.

Під час розпушування або перекопування варто пам’ятати, що коріння смородини розташоване дуже близько до поверхні, тому потрібно бути дуже обережними.

Після обрізки, перекопування та підживлення обов’язково замульчуймо смородину. Це допоможе захистити її від різних захворювань і сильних морозів. Для мульчування можна використовувати тирсу, харчові відходи, торф, компост або подрібнену солому. Шар мульчі має бути приблизно 10 сантиметрів завтовшки.

Популярне

Подібні новини