6 золотих правил по догляду за кущами лохини у вересні: роблю так вже 3 роки і збираю врожай відрами у сезон

Осінь наближається, а це означає, що настав час подбати про підготовку лохини до зими. Грамотні дії забезпечать кущам витривалість під час морозів й сприятиме багатому врожаю наступного року.

Ось кілька основних кроків, які допоможуть вам успішно підготувати лохину до зимового періоду.

Обрізка кущів

Дачники розповіли про серпневий догляд за лохиною
Городник розповів, як правильно підготувати лохину до осені

Обрізка лохини — це важливий етап підготовки до зими. У жовтні, після опадання листя, обріжте всі хворі, пошкоджені та старі гілки. Також видаліть слабкі та тонкі пагони, залишаючи лише сильні, здорові стебла. Це допоможе кущам сконцентрувати енергію на підтримці життєдіяльності під час зимових місяців.

Полив та мульчування

Перед настанням перших морозів обов’язково рясно полийте кущі лохини. Волога допоможе їм витримати зиму. Після поливу замульчуйте землю навколо кущів шаром завтовшки 10-15 см. Для цього ідеально підходять соснова кора, тирса або сухе листя. Це все захищатиме коріння від промерзання та допоможе утримати вологу.

Підживлення

Восени лохина потребує додаткових поживних речовин. Використовуйте калійні добрива, які зміцнюють кореневу систему і підвищують зимостійкість рослин. Уникайте азотних добрив восени, оскільки вони стимулюють ріст нових пагонів, які не встигнуть зміцніти до холодів.

Захист від шкідників та хвороб

Добриво для лохини: ефективний рецепт, чим підживити ягоди на дачі
Городник розповів, як правильно підготувати лохину до осені

Перед настанням холодів обробіть кущі лохини спеціальними фунгіцидами, щоб захистити їх від грибкових захворювань. Завдяки цьому вдасться уникнути поширення хвороб у холод, коли рослини особливо вразливі.

Укриття на зиму

В очікуванні суворої зими варто подумати про додатковий захист. Для цього можна використовувати спеціальне агроволокно або неткані матеріали. Укрийте кущі ними, залишаючи невеликі отвори для циркуляції повітря. Таким чином ви захистите рослини від морозів і вітру, не порушуючи їх природного дихання.

Сніговий покрив

Якщо випаде сніг, скористайтеся ним для додаткового захисту чагарнику. Сніг є природним ізолятором і захищає кореневу систему від глибокого промерзання, тож, утрамбуйте його навколо кущів, але стежте, щоб він не зламав гілки.

Популярне

Подібні новини