Чи можна викидати гнилі яблука у компост і що робити з падалицею: 3 найкращі поради для дачника восени

Компост — найкращий спосіб утилізувати рослини, перетворивши їх на поживне гарне добриво. Втім, чи можна додавати у компостну купу яблука-падалицю? Розповідаємо всі нюанси.

Здавалось би, що може бути простіше, аніж зробити компостну яму? Ну просто бери і складай непотрібну зелену масу овочів, старі плоди, бур’яни. Втім, не все можна просто так відправляти до купи. Зокрема це стосується яблук-падалиці.

Що ж це за садовина така?

Падалиця — це природний процес, коли плоди самостійно опадають з дерев. Перша хвиля зазвичай з’являється під яблунями в червні. Загалом — це дрібні зав’язі, які дерево скидає, щоб зберегти сили для дозрівання більших плодів.

Садівники розповіли, чим підживити дерева в серпні, щоб яблука не опадали
Городники пояснили, чому яблука-падалицю не можна викидати у компост

Однак у серпні й восени під деревами вже лежать не тільки зав’язі, але й недостиглі або зіпсовані плоди. Причинами цього можуть бути сортові особливості яблунь, несприятлива погода, нестача вологи, а також діяльність шкідників, зокрема плодожерки.

Гнилі яблука — досить спірне питання у садівництві. Багато хто побоюється класти їх у компост через ризик поширення хвороб. Гнилиця часто уражається грибковими інфекціями, такими як коренева гниль, борошниста роса чи іржа. Якщо хворі яблука потраплять у компост, це може створити небезпеку для інших рослин, оскільки патогенні організми можуть вижити й передатися на нові насадження після використання такого компосту.

гнилих яблук більше не буде: обробляю яблуні цим розчином
Городники пояснили, чому яблука-падалицю не можна викидати у компост

Втім, якщо падалиця походить від здорових дерев і плоди мають лише незначні дефекти, їх можна використовувати для компосту. Щоб зробити це без ризику, яблука слід швидко збирати після опадання, щоб не дати їм загнивати й ставати осередком для розмноження шкідників. У компостній купі, яка “визріває” протягом двох років, шкідливі організми зазвичай гинуть, і така органіка перетворюється на цінне добриво.

Однак, якщо яблука вже значно зіпсовані, краще їх утилізувати або спалити, щоб уникнути поширення грибка.

Популярне

Подібні новини