Натуральний захист городу: ця “тютюнова настоянка” творить дива. Комахи тікають, а врожай, як на дріжджах

Наші предки ще здавна виявили у природі ефективні та прості способи захисту садів і городів. Одним із таких засобів є тютюн. Розповідаємо про всі хитрощі.

З 16 століття тютюновий пил широко використовували як добриво та інсектицид. Це відхід, який утворюється під час виробництва сигарет. Він містить певну кількість поживних речовин: 0,5% фосфору, майже 3% азоту та 4% калію.

Розглянемо властивості тютюнового пилу у боротьбі зі шкідниками та хворобами наших садових і городніх культур. Основною активною речовиною є алкалоїд нікотин, що міститься в листі тютюну. Він викликає судоми у комах і їхню загибель.

Єдиним мінусом є те, що поки тютюн знаходиться на рослинах, корисні комахи, такі як бджоли, також уникають їх. Проте, якщо застосовувати тютюн не в період активного запилення, він стає чудовим захистом від шкідників.

Як захистити город від шкідників: поради агронома
Як захистити город від шкідників: поради агронома

Ефективність тютюнового пилу можна підвищити, доповнивши його дію золою. Вона також слугуватиме захистом від шкідників і хвороб, одночасно виступаючи підживленням для рослин.

Особливо надійним варіантом є обприскування рослин водним розчином тютюнового пилу і золи, додавши до суміші мило як прилипач. У цьому випадку краще використовувати так зване зелене мило (хвойний дьоготь) або чорне мило (калійні солі жирних кислот).

Для приготування розчину можна або поварити воду з тютюновим пилом, або настояти її. Прилипач додається вже безпосередньо перед застосуванням.

Під час обробки рослин слід дотримуватися запобіжних заходів: обробку необхідно проводити не пізніше ніж за два тижні до збору врожаю. Також під час обприскування варто використовувати респіратор та захищати відкриті ділянки шкіри.

Популярне

Подібні новини