Якщо вчасно не вивести, поїсть всі врожаї: кращі методи боротьби з попелицею – 1 склянка на 5 літрів води

Попелиця може оселитися не тільки на рослинах у відкритому ґрунті. Вона чудово розмножується у теплицях та на кімнатних квітах. Уникнути появи таких непроханих гостей дуже складно.

Способи обробки

Найпоширеніший спосіб обробки – це обприскування з розпилювача. Будь-який розчин має бути кімнатної температури, його потрібно процідити через марлю чи дрібне сито. Не можна перевищувати норми витрати робочого розчину або робити настій більш насиченим. Звичайно, попелиця загине швидше, але опіки на листі та стеблах стануть не найкращим наслідком обробки. Цей спосіб підходить для знищення попелиці на листі та пагонах.

Не менш небезпечна попелиця, яка здатна вражати коріння рослин. Її набагато складніше виявити. Відтак, в’янення листя та стебел може стати першою ознакою появи саме цього шкідника. З появою цього різновиду слід використовувати полив. Для плодових культур потрібно вибирати розчини без отруйних для людини та пекучих речовин.

Існує безліч хімічних препаратів, здатних повністю позбавити попелиці, але далеко не всі вони безпечні. Народні засоби часто не поступаються їм за ефективністю. Розглянемо найдоступніші та найдієвіші способи знищення попелиці.

Обробка настоєм часникового та цибулевого лушпиння

Три великі жмені або 1 склянку утрамбованого лушпиння цибулі та часнику у співвідношенні 1:1 заливають трьома літрами окропу. Приблизно через 4 години настій потрібно процідити та додати 7 літрів води. Отриманий відвар готовий до використання. Допустиме застосування для знищення попелиці на кімнатних рослинах та плодових культурах. Бажано обробити уражений кущ разом із сусідніми.

Тільки завдяки цим ефективним методам змогла прибрати зі своєї ділянки попелицю – ефект порадує
Тільки завдяки цим ефективним методам змогла прибрати зі своєї ділянки попелицю – ефект порадує

Обробка відваром золи

Зола не тільки знищує шкідників, обробка по листку використовується як позакореневе підживлення. Для приготування розчину 1 склянку з гіркою деревної золи заливають окропом об’ємом 5 літрів. Коли настій охолоне, слід додати господарське мило. Використовувати відвар потрібно протягом доби. Спосіб підходить для будь-яких рослин, єдиний недолік – це світлий наліт, що залишається на листі, що небажано для кімнатних квітів.

Обробка настоєм апельсинових кірок

Один із найкращих способів для боротьби з попелицею на кімнатних рослинах. Розчин абсолютно нешкідливий для домочадців та приємно пахне. Для цього 100 г апельсинових кір заливають літром води. Через 3 дні добре перемішують та проціджують. Можна обробляти всю рослину та поверхню ґрунту, щоб повністю знищити шкідників. Якщо на одному підвіконні стоїть кілька вазонів з квітами, тоді обов’язково обробляють їх усі.

Обробка настоєм тютюнового пилу чи махорки

Для початку необхідно приготувати концентрат. Для цього 100 г тютюнового пилу слід залити гарячою, але не киплячою водою та дати настоятися добу. Готовий настій процідити, змішати з трьома літрами води або 200 г з 800 г води. Настій токсичний та має неприємний аромат. Його застосування небажане на рослинах, з яких протягом 7-10 днів планується збирання врожаю.

Популярне

Подібні новини