Рубрики: Рецепти

Традиційна, панська і гурманська: три варіанти приготування різдвяної куті. Бабусини рецепти до свята

Різдво - це час, коли сім'ї збираються за столом, накритим традиційними 12 стравами, найзначніша з яких - кутя. І сьогодні ми пропонуємо вам 3 рецепти приготування цієї святкової страви.

Наведені нижче рецепти традиційної, панської та гурманської куті містить три основні інгредієнти: зерно, мак і мед. І це невипадково. Кожен із них має певний символізм:

  • Зерно – вічне життя
  • Мак – родючість і достаток
  • Мед – солодке життя і любов

Виберіть для себе більш вподобаний рецепт, або спробуйте всі три, та насолоджуйтеся різноманіттям смаків і традиційною святковою атмосферою.

Важливо: перед початком приготування куті обов’язково замочіть у воді: пшеницю, мак і родзинки

У цих рецептах ми не вказуємо кількісне співвідношення інгредієнтів, а тільки хід приготування і продукти, що входять до страви, оскільки смак у всіх різний. Кутя – це, мабуть, одна з небагатьох страв, яку можна приготувати “на око” і на свій смак.

Кутя містить три основні інгредієнти: зерно, мак і мед

Традиційна кутя: солодкий символ оновлення

Згадаймо традиційний рецепт куті, який готується з пшениці, маку, меду, волоських горіхів та родзинок. Співвідношення кожного інгредієнта можна налаштувати за смаком, додаючи, наприклад, більше маку для особливого аромату. Додаємо горіхи для хрускоту та родзинки для солодкості. Традиційна кутя – це не лише страва, а й символ оновлення та достатку.

Панська кутя: розкіш із цукатами та мигдалем

“Панська Кутя” надає цьому різдвяному десерту розкоші. Використовуючи пшеницю (або рис), мак, мед, родзинки, асорті цукатів, волоські горіхи, мигдаль і цедру лимона, ми створюємо справжню витонченість на столі. Цей варіант кути підійде для тих, хто шукає щось особливе і неповторне.

Гурманська кутя на узварі: елегантний смак заможності

Для цього варіанту куті ми використовуємо перловку або пшеницю, мак, сушені яблука, цукор, цедру лимона, волоські горіхи, сушену журавлину та родзинки. Кутя готується на узварі, який варять з сушених яблук. До речі, яблука після варіння не викидають, а трішки карамелізують на сковороді, додаючи горіхи та цукор. Разом з родзинками й маком замочують журавлину. Кінцевий етап приготування страви – змішування усіх складових страви. Гурманська кутя – це шлях до вишуканої гастрономічної насолоди.

Поділитися
Опубліковано