Пампухи: рецепти з різними начинками. Пампухи на кефірі з маком, пампушки на воді з часником і ще 3 варіанти

Як приготувати пампухи на кефірі, молоці або воді: рецепти пампушок з часником до борщу на обід, на Різдво – пампухи з маком або сиром. Також розбираємося, що обрати краще – пампух чи пончик.

Пампух — це пухка та смачна випічка, яку можна готувати з різними начинками. Існують рецепти пампушок з часником до борщу, пампухи з маком, солодким сиром. Різне буває і тісто для пампухів – на кефірі, молоці, воді. Це як повсякденна, так і святкова страва. Можна приготувати пампухи на Різдво або інше свято, вони завжди будуть доречні.

Пампухи часто плутають з пончиками, але між ними є деяка різниця. Це два різних види випічки, хоча вони можуть схоже ззовні виглядати, а їх назви часто використовуються взаємозамінно. Що ж обрати – пампух чи пончик? Давайте детальніше розглянемо, чим вони відрізняються.

Пампух чи пончик: яка між ними різниця
Пампух чи пончик: яка між ними різниця

Пампух чи пончик: яка між ними різниця

Пампушки — це невеликі, круглі та пишні булочки, які виробляються з кислого тіста з використанням різних видів борошна — житнього, пшеничного, гречаного чи їх комбінацій. Ця страва має своє коріння в Україні та інших східнослов’янських регіонах. Готують пампушки здебільшого за допомогою дріжджового тіста з маслом, яйцями та молоком. Житні пампушки, які смажилися на щодень, стали частиною кухні українського населення південної та південно-східної України.

Пончики, у свою чергу, виникли в польській кухні та стали популярними у всьому світі. Це кондитерські вироби у формі злегка приплюснутої кулі, зазвичай з дріжджового тіста з пшеничного борошна.

Рецепти пампушок з начинками
Рецепти пампушок з начинками

Основна різниця між ними — це спосіб приготування. Традиційно пончики смажаться тільки у фритюрі (олії, смальці та ін.) до темно-золотистого кольору. Процес смаження дає їм характерний хрусткий зовнішній шар та повітряну текстуру всередині. Щодо пампушок, вони можуть піддаватися різним методам приготування. Їх смажать в олії або на смальці, а також існує традиція випікати їх у духовці.

Пампушки можуть бути як солоними, так і солодкими, в залежності від рецепту та традицій конкретного регіону. Розрізняють навіть пампухи з часником або іншими солоними начинками, які подаються до борщу або юшки. Щодо пончиків, то вони відомі як солодкий кондитерський виріб. Традиційно їх начиняють конфітюром, джемом, мармеладом, шоколадом тощо. Однак у сучасному світі кулінарії існують різноманітні варіації, і деякі пончики можуть мати несподівані солоні чи солодко-солоні начинки.

Назви випічки можуть варіюватися в різних країнах та регіонах, а іноді ці терміни використовуються як синоніми. А тому, обрати пампух чи пончик — вибір за вами! Нижче розкажемо про найсмачніші рецепти пампушок з начинками та без них, смажених у фритюрі та запечених у духовці.

Класичний рецепт пампушок на воді
Класичний рецепт пампушок на воді

Класичний рецепт пампушок на воді

Інгредієнти: 2 склянки борошна, 1 склянка води, 1 яйце, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. розчинених дріжджів, 1/2 ч. л. солі.

Інструкція для покрокового приготування:

  • у глибокій мисці змішайте всі інгредієнти, тісто повинно бути гладким;
  • прикрийте посуд та залиште у теплі підійматися протягом 1-2 годин;
  • сформуйте невеличкі пишні кульки;
  • обсмажуйте їх у розігрітій олії з обох боків до золотисто-коричневого кольору;
  • дайте стекти зайвому жиру, а зверху можна посипати цукровою пудрою.
  • подавати страву потрібно у гарячому стані.

За аналогічним рецептом можна приготувати і смажені пампухи з часником. Тільки після смаження зверху цукровою пудрою ми не посипаємо. А до тіста слід додати 3 зубчики часнику.

Смажені пампухи на кефірі
Смажені пампухи на кефірі

Пампухи на кефірі смажені: рецепт

Інгредієнти: 2 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 1 яйце, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. гашеної соди, 1/2 ч. л. солі.

Готувати смажені пампухи на кефірі можна за інструкцією, що наведена у попередньому рецепті. Їх можна подавати як з начинкою, так і без неї. Пампухи за таким рецептом мають більш м’яку текстуру та насичений смак.

Печені пампухи з маком на молоці
Печені пампухи з маком на молоці

Солодкі печені пампухи з маком на молоці

Інгредієнти для тіста: 500 г пшеничного борошна, 10 г дріжджів, 1/2 ч. ложки цукру, 1 яйце, 250 мл теплого молока, 50 г розтопленого вершкового масла, сіль за смаком. Для начинки: 100 г маку (попередньо вареного або перемеленого), 1 ч. л. меду.

Як приготувати пампухи з маком:

  • розчиніть дріжджі та цукор у теплому молоці з медом;
  • залиште постояти на 5-10 хвилин;
  • окремо у великій мисці змішайте борошно з сіллю;
  • додайте активовані дріжджі, яйце та розтоплене вершкове масло;
  • поступово додайте молоко та мішайте тісто;
  • коли інгредієнти добре замішані, додайте мак;
  • продовжуйте масажувати тісто протягом ще 8-10 хвилин;
  • прикрийте тісто та залиште його у теплі на 1-1.5 години;
  • розділіть тісто на кульки, розкладіть їх на пекарському аркуші;
  • залиште на ще 15-20 хвилин для підняття;
  • запікайте у розігрітій духовці при 180 ˚C протягом 15-20 хвилин;

Підійдуть такі пампухи на Різдво або до іншого святкового столу, та й просто до чаю або кави будуть в нагоді.

Пухкі пампухи з сиром на Різдво
Пухкі пампухи з сиром на Різдво

Рецепт пухких пампухів з начинкою

Інгредієнти для тіста підійдуть як для попереднього рецепту. Для начинки: 200 г вареного дрібно нарізаного м’яса (яловичина, свинина або курка), 1 дрібно нарізана та підсмажена цибуля, сіль та перець за смаком, нарізана зелень (петрушка чи кріп).

Як приготувати пампухи на молоці з начинкою:

  • підготуйте тісто за попереднім рецептом та змішайте інгредієнти для начинки;
  • розділіть тісто на кульки, розкладіть їх та розгорніть кожну;
  • додайте в середину трохи начинки та закрийте тісто, створюючи кульку;
  • прикрийте і залиште на 15-20 хвилин для підняття;
  • запікайте у розігрітій духовці при 180 ˚C протягом 15-20 хвилин.

Це був рецепт пампушок з м’ясною начинкою. За аналогічним принципом готуються і пампухи з сиром. Для начинки підготуйте та змішайте наступні інгредієнти: 200 г тертого твердого сиру, 2 яйця, 2 ст. л. цукру, ванільний цукор за смаком. Кроки готування відповідають попередньому рецепту.

Рецепт пампушок до борщу з часником
Рецепт пампушок до борщу з часником

Смачний рецепт пампушок до борщу з часником

Інгредієнти для тіста та рецепт пампушок з часником до борщу аналогічні як для печених пампухів з маком. А для начинки слід підготувати 8-10 зубчиків часнику. За бажанням, перед подачею ці пампухи на молоці можна змастити розтопленим вершковим маслом та прикрасити зверху нарізаною зеленню (петрушкою чи кропом).

Тепер ви зможете порадувати себе та своїх близьких такою смакотою, як пампухи. Рецепти є на будь-який смак і випадок. Насолоджуйтеся процесом приготування та смакуйте кожен шматочок! Смачного вам!

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини