Рубрики: Рецепти

Замість майонезу – голландський соус: рецепт відомої французької заправки, яку навіть чоловік зміг зробити

Соус називається "Голландський", але відноситься до французької кухні – так буває! Соус дуже ніжний, смачний та широко застосовується в кулінарії.

Голландський соус, відомий також як голландез – це соус на базі вершків, який був винайдений у Франції в 17 столітті. Це один із п’яти основних соусів французької кухні, його можна подавати до риби та м’яса, до овочів і навіть до яблучних та грушевих шарлоток!

Інгредієнти:

  • Жовтки від яєць – 2 шт.;
  • Лимонний сік – 1 столова ложка;
  • Вершкове масло 82% – 70 г.
Шеф-кухар розповів, як приготувати голландський соус

Приготування:

Розтопіть вершкове масло в сотейнику на слабкому вогні, зніміть з вогню, нехай остигає. Розтопіть олію на слабкому вогні. Масло має бути кімнатної температури або трохи тепліше, але не гаряче.

Відокремте жовтки від білків, білки можна використовувати в іншій страві (наприклад додати до омлету). Розділіть яйця на жовтки та білки.

Додайте 2 жовтки в миску і столову ложку лимонного соку, перемішайте віночком або міксером на низькій швидкості, збивати не потрібно. Розмішуйте жовтки та лимонний сік до однорідного стану. Повинна вийти не піна, а гладка та однорідна маса.

Візьміть каструлю, на яку можна поставити миску з жовтками, вам потрібно зробити водяну баню. Поставте каструлю з водою на плиту, доведіть до кипіння, зменште вогонь і нагрівайте на невеликому вогні, вода не повинна бурхливо кипіти і торкатися дна миски.

Масло вливайте тонким струмком. Поставте миску із жовтками на каструлю з водою. Перемішуючи жовтки віночком, вливайте тепле вершкове масло. Не поспішайте, соус і так робиться досить швидко – додали трохи олії, розмішали, потім ще трохи олії і таке інше.

Як тільки масло закінчиться, перемішайте знову соус і зніміть з вогню. Готовий соус накрийте харчовою плівкою, якщо не плануєте його використовувати відразу. Голландський соус зберігається у холодильнику 48 годин.

Щоб соус не згорнувся, вершкове масло не повинно бути гарячим, вода під мискою з жовтками не повинна сильно кипіти. Смачного!

Поділитися