Найкращий пікантний соус до м’яса з 1 кг свіжих яблук на зиму: смачний, але дуже незвичайний рецепт з Індії

Чатні – традиційний індійський соус, який подають для посилення смаку страв із рису та бобових. Але все ж таки частіше це вироби з тіста (іноді – з начинкою), з якими такий соус відмінно гармонує.

Найчастіше чатні готують із фруктів чи овочів, іноді – з їх поєднань. Доповнюють соус зеленню. У деяких рецептах використовують молочні продукти. Чатні можна готувати різними способами: наприклад, подрібнити і перемішати всі компоненти і відразу ж подати соус до столу. Або нарізати плоди та варити їх до однорідної маси, поступово додаючи спеції. Заправку із відварених плодів можна консервувати на зиму.

Ми трохи спростимо класичний рецепт чатні, не розварюючи яблука до однорідності. Для гостроти смаку покладемо часник, трохи гострого перцю, а для аромату – зелень. А щоб соус довго і добре зберігався, додамо яблучний оцет менш концентрований в порівнянні з іншими видами цієї смакової добавки.

Для соусу вибирайте стиглі плоди без ознак гнилі та псування. Спочатку яблука потрібно добре промити, очистити від шкірки, плодоніжок, чашолистків та насіння. Уже підготовлена м’якоть яблук має важити 1 кг.

З цим соусом зі свіжих яблук на зиму ви неодмінно забудете про покупний майонез – ідеально до м'яса
З цим соусом зі свіжих яблук на зиму ви неодмінно забудете про покупний майонез – ідеально до м’яса

Інгредієнти:

  • м’якоть яблук (без шкірки) – 1 кг;
  • цибуля – 100 г;
  • часник – 20-30 г;
  • гострий перець чилі – 1 стручок;
  • свіжа зелень – 1 пучок;
  • вода – 1 склянка;
  • цукор – 1/3 склянки;
  • яблучний оцет – 1/4 склянки;
  • сіль – 2 ч. л.;
  • каррі – 2 ч. л.;
  • французька гірчиця – 1 ч. л.;
  • зіра чи куркума – 1 ч. л.

Приготування:

Очищені яблука наріжте невеликими кубиками та покладіть у емальований таз. Всипте цукор, сіль, карі та зіру (або куркуму). Трохи перемішайте і залиште на час підготовки овочів, щоб яблука пустили сік.

Цибулю та часник очистіть і промийте. Цибулю дрібно наріжте, а часник пропустіть через прес. Зелень добре промийте та дрібно наріжте. Перемішайте компоненти та трохи перемніть їх.

Поставте таз із яблучною масою на помірний вогонь, додайте воду і перемішайте. Доведіть до кипіння.

Поки яблука закипають, промийте гострий стручок перцю. Очистіть його від плодоніжки та насіння. Дрібно наріжте.

Кулінари поділилися простим рецептом соусу чатні із яблук на зиму
Кулінари поділилися простим рецептом соусу чатні із яблук на зиму

У киплячу яблучну масу викладіть гострий перець, додайте змішані із зеленню цибулю і часник, французьку гірчицю і добре перемішайте.

Варіть чатні до готовності яблук та бажаної густоти соусу, регулюючи інтенсивність вогню. За п’ять хвилин до завершення варіння додайте в страву оцет і добре перемішайте.

Поки соус готується, добре простерилізуйте півлітрові скляні банки та металеві кришки.

Готовий соус у гарячому вигляді розкладіть по банках, закрийте кришками та закатайте. Переверніть тару вгору дном, укутайте теплою ковдрою і залиште в такому вигляді до повного охолодження. Після цього перенесіть на зберігання у прохолодне місце.

Популярне

Подібні новини