Запам’ятайте: я виявила, які рослини не можна підгодовувати золою – ділюся переліком на вагу золота

Часто вважають, що зола корисна всім рослинам без винятку. Однак це не зовсім так. Давайте розберемося, які рослини не можна удобрювати золою.

Давайте розберемося, які рослини не можна удобрювати золою. В складі золи містяться калій, кальцій, магній, а також фосфор, які корисні для росту рослин.

Основна перевага золи в тому, що вона допомагає розкислити ґрунт, що покращує ріст деяких рослин. Наприклад, полуниця, малина та картопля добре реагують на підживлення золою. Проте не для всіх овочів і квітів її можна застосовувати.

Рослинам і городнім культурам, які люблять кислий ґрунт, зола протипоказана. Наприклад, редис. Якщо удобрити його золою, зелень почне швидко рости, але врожаю не буде. Також щавель любить кислий ґрунт, тому внесення золи зупинить його ріст. Кавун, при внесенні золи, порушить водний обмін, що призведе до гниття плодів. Не можна удобрювати золою ґрунт під лохину, азалії, камелії, лаванду та календулу. Хвойним деревам, таким як ялівець, ялина, тис, модрина та ялиця, зола теж не підходить.

Городники розповіли, які рослини не можна підживлювати золою
Городники розповіли, які рослини не можна підживлювати золою

Загалом, не варто вносити золу в лужний ґрунт, незалежно від того, які рослини на ньому вирощують. Спочатку треба оцінити кислотність ґрунту, а вже потім приймати рішення щодо внесення добрив. Золу не можна використовувати при ознаках надлишку калію: передчасне скидання листя, гіркуватий смак плодів, почорніння м’якоті яблунь і груш.

Також городники не радять додавати золу, якщо є надмірне зростання розеток листя, відмирання молодих пагонів у томатів або поява білих плям на листі.

Золу варто використовувати з обережністю або в дуже невеликих кількостях при вирощуванні розсади, оскільки в цей період рослинам необхідний азот. Одночасне внесення золи та сечовини чи комплексних азотних добрив може призвести до зупинки розвитку рослин або навіть до їх загибелі.

Якщо вам все ж таки хочеться використовувати золу з користю для городу, то можна застосовувати її як засіб для відлякування шкідників. Для цього 400 г золи заливають окропом, настоюють, доливають воду до 10 літрів, додають 50 г господарського мила і обприскують рослини у суху безвітряну погоду.

Популярне

Подібні новини