4 цікавих та корисних способів отримати користь з бур’янів – ними користуються всі городники зі стажем

Бур'яни приносять чимало клопоту вирощуваним культурам, конкуруючи з ними за кращі умови життя. Однак деякі з бур'янів приносять користь і людям, і рослинам, наприклад, як натуральні добрива.

Дачники весь літній період постійно борються з бур’янами. Одні безжально поливають бур’яни гербіцидами, інші випалюють і спалюють їх, а ось деякі дачники навчилися отримувати користь із бур’янів для себе та свого городу.

Зокрема, велика кількість бур’янів, що вдосталь виростають на наших ділянках, мають ряд корисних властивостей, про які садівники та городники навіть не здогадуються.

Мульчування

Не поспішайте викидати бур’яни після прополювання – з них вийде чудова мульча. Виполоті рослини, розкладені між грядками, біля багаторічників та плодових кущів, захищатимуть ґрунт від перегріву та пересихання.

Крім цього, мульча здатна накопичувати в собі крапельки роси, що сприяє додатковому зволоженню ґрунту. Але для мульчі підійдуть не всі дикорослі рослини, а лише ті, що без насіння.

Наприклад, з подрібненої надземної частини кульбаб можна приготувати хорошу мульчу, завдяки якій ґрунт отримає практично повний набір мінеральних речовин.

Завдяки цим 4 цікавим і корисним способам навчилась отримувати користь навіть із надокучливих бур'янів
Завдяки цим 4 цікавим і корисним способам навчилась отримувати користь навіть із надокучливих бур’янів

Однак важливо знати, що кожній рослині потрібно підбирати свій варіант мульчі. Відповідно, полуниця любить мульчу, що злегка перегнила, а малина – свіжу.

Компост

Компост – це органічне добриво, яке отримане внаслідок гниття рослин чи відходів тваринного походження. Цей метод теж дуже популярний у городників, адже в деяких випадках ефективність компосту вища, ніж у гною, а дістається він безкоштовно. Компост можна не тільки вносити в ґрунт перед посадкою, але й мульчувати ним.

Рідке добриво

Так, бур’янами можна не тільки мульчувати ґрунт, а й зробити з них рідке добриво. Для цього потрібно взяти ємність, на третину заповнити її бур’янами, покласти 2-3 ложки цукру, залити водою, трохи не доходячи до краю. Щільно закривати кришкою ємність не варто, адже настою потрібний доступ кисню. За кілька днів на сонці або в теплиці настій готовий до використання.

Кулінарія

У деяких бур’янах дуже багато вітамінів і мінералів, тому за старих часів їх часто вживали в їжу, що можна робити і зараз. Отож, у салати кладуть молоде листя кульбаби, пирію, мокриці, лободи (за смаком ідентична шпинату), лопуха, сниті, подорожника. З кропиви варять щі, а з квіток кульбаби та конюшини – варення, а мелісу та м’яту додають у чай.

Популярне

Подібні новини