Компост на турбо-швидкості: ця хитрість змусить органіку “кипіти” навіть під снігом. Готово за 3 місяці

У цій статті ми розповімо, як прискорити дозрівання компосту з двох-трьох сезонів до одного за допомогою раціонального використання зимового часу.

Осінь в розпалі, а це значить, що по трішки пора готуватися до зимового сезону. Здавалося б, що в цей час для городників зовсім нема роботи, та це зовсім не так. Досвідчені дачники знають, що під час морозів бактерії, які переробляють компост, завмирають разом із процесами розкладання та чекають весни. Однак є спосіб, як продовжити цей процес навіть у холодну пору року.

Важливо правильно підготувати компостну купу наприкінці жовтня або на початку листопада, щоб розкладання не зупинялося. Осінь часто залишає після себе багато органічних відходів: опале листя, дрібні гілки, трава, залишки овочів та фруктів, які варто якнайшвидше переробити на компост.

Для цього можна скористатися препаратом під назвою “Триходермін”, який містить активні бактерії триходерми. Ці бактерії миттєво починають працювати, переробляючи органіку, очищаючи компост від фітофтори та інших грибків, а також прискорюють процес розкладання на 30%. Щоб досягти такого результату, на кожні 100 кг компосту потрібно вилити 10 літрів води, в якій розчинено 300 грамів препарату.

 Городники розповіли, як пришвидшити дозрівання компосту
Городники розповіли, як пришвидшити дозрівання компосту

При цьому немає потреби додавати землю до компостної купи, але для максимальної ефективності слід укрити її поліетиленом. Це створить парниковий ефект і утеплить компост на зиму. Якщо правильно підібрати пропорції розчину та використовувати м’яку органіку без товстих гілок, компост буде готовий вже до наступного сезону. Він стане поживним і придатним для використання в саду та городі.

Як бачите нічого складного немає. Та дотримуючись наших корисних рекомендацій, ви можете особисто пересвідчитись в їхній високій ефективності.

Популярне

Подібні новини