Які ліки будуть по рецепту: повний список медичних препаратів, які з 1 квітня буде не так просто придбати

Нещодавно українців сколихнула новина про розширення списку медичних препаратів, придбати які без рецепту буде неможливо. Публікуємо повний список ліків, які тепер не так просто купити

З початку цього місяця, квітня 2023 року, для придбання багатьох препаратів потрібен рецепт лікаря. Нещодавнє впровадження передбачає можливість отримати не лише паперовий, а й електронний рецепт. Втім, разом з усім іншим, перелік рецептурних препаратів дещо збільшився. Розбираємось, які ліки неможливо буде купити собі без попереднього візиту до лікаря.

Список ліків по рецепта з 1 квітня

На офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я опублікували детальне пояснення нововведень. За даними, наведеними у новій статті, купити за відсутності рецепта неможливо буде наступні категорії медичних препаратів: антибіотики та протисудомні ліки, препарати, які використовуються для лікування артеріального тиску й хвороб серця, гормональні ліки, частина антигістамінних (протиалергічних) засобів, деякі антигельмінтні (протиглисні) ліки, антидепресанти й нейролептики, кроворозріджуючі ліки, релаксанти, стероїдні медичні препарати. Крім того, без візиту до лікаря ви не зможете придбати частину знеболювальних препаратів та деякі заспокійливі ліки чи препарати від кашлю.

У МОЗ опублікували повний список препаратів, придбання яких без рецепта заборонено
У МОЗ опублікували повний список препаратів, придбання яких без рецепта заборонено

Так, наприклад, знеболювальні медичні ліки, вироблені на основі парацетамолу та популярного ібупрофену будуть продавати без змін. Популярний анальгін також можна буде вільно купувати, але лише в кількості однієї пластинки на 10 пігулок. Для придбання анальгіну, ношпи та спазмалгону в ампулах потрібен рецепт, а ось перелічені препарати в пігулках не потребують попереднього рецепта від лікаря.

Що стосується ліків від кашлю, то найпоширеніші, як от, наприклад, Мукалтин чи АСС, залишатимуться у вільному доступі. Натомість вам доведеться отримати рецепт для покупки кодеїновмісних препаратів і тих ліків, які були вироблені з використанням сальбутамолу.

Відтепер придбати найпопулярніші ліки, що знижують артеріальний тиску, наприклад, Каптоприл, буде неможливо без попереднього візиту до лікаря. Так само українці не зможуть купити сечогінні ліки без рецепта. Тим часом Валокардин чи Корвалол у каплях залишиться у доступі навіть за відсутності рецепта, але лише у маленьких флаконах. Кроворозріджуючий Магнікор також відпускатимуть вільно лише в маленькому пакуванні.

Слід прояснити й ситуацію з антигістамінними ліками – Супрастин у пігулках та інші популярні препарати, які люди використовують проти сезонної чи хронічної алергії залишаться у вільному доступі. Тим часом Супрастин, який випускається в ампулах, продаватимуть лише після отримання рецепта від лікаря. Крім того, спирт етиловий без рецепта відпускатимуть лише у маленьких баночках.

В Україні розширили список рецептурних ліків
В Україні розширили список рецептурних ліків

Сьогодні в Україні виписують й електронні, й паперові рецепти – всі з них аптеки зобов’язані приймати.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини