Зміна коменданської години на Великдень 2023: чи можна буде відвідати нічну службу під час свята

Під час повномасштабного вторгнення діє сувора комендантська година, але чи будуть змінюватися її години для проведення нічної служби на Великдень - в матеріалі.

Нічна служба – незмінний атрибут Великодня. Віряни пізно вночі вирушають до церкви, щоб вранці прийти до своєї родини на сніданок з вже освяченими продуктами – паскою, крашанками, домашньою ковбаскою та іншими улюбленими стравами. Однак, на Великдень ситуація дещо змінилася. Редакція сайту Добрі новини з’ясувала, чи буде проводитись нічна служба у різних регіонах країни попри комендантську годину.

Київська область та Київ

В ніч на 16 квітня по всій області буде незмінна комендантська година з 00:00 до 05:00 ранку. Влада каже, що це робиться з метою безпеки для українців, оскільки, очікувати можна будь-чого. Замість нічної служби проводитимуться денні та ранкові молебні, а служба у Великдень запланована на ранок – з 05:00 до 18:00. Крім цього, віряни зможуть залишитися в храмі на ніч, якщо прийдуть туди до комендантської години.

“Люди можуть залишатися в храмі на всю ніч, а по завершенню комендантської години інші віряни також зможуть відвідати церкву”, – каже Попко.

Чи будуть зміни комендантської години під час Великодня
Чи будуть зміни комендантської години під час Великодня

Волинська область

На Волині також дотримуються комендантської години. Влада міста попросила поставитися до заборони відповідально, тому на вулицях буде посилений патруль, щоб ловити правопорушників.

Сумська область

Комендантська година на Сумщині триває з 23:00 до 04:00. Це було узгоджено військовими, поліцією, керівництвом церкви та іншими релігійними організаціями.

Харківщина

Очільник Харківської ОВА наголошує, що людям категорично заборонено приходити на кладовища перед Великодніми та будь-якими іншими святами. Зокрема, це стосується місць, які вже є деокупованими, або ті, де велися бойові дії. У Харкові також діятиме комендантська година з 23:00 до 05:00.

Львівська та Рівненська області

В цих двох областях також все без змін. До п’ятої ранку заборонено виходити з дому та нічної служби вночі проводитися не буде. В Рівному церкви будуть зачинені в 23:00. В тих місцях, де це можливо, буде проводитись онлайн служба.

На Черкащині, Чернігівщині, Дніпропетровщині та Одещині влада закликає не вестись на провокації та не довіряти чуткам. В областях також діє комендантська година. Що стосується інших областей – там все залишається також без змін. Скасування комендантської години не передбачено. З годинами комендантських годин можете ознайомитись на фото нижче, єдиний регіон, де немає комендантської години – це Закарпаття.

Чи будуть зміни комендантської години під час Великодня
Чи будуть зміни комендантської години під час Великодня

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини