Як отримати Картку киянина 2023: інструкція, необхідні документи, як активувати та що дає “Картка киянина”

Розглянемо, як отримати "Картку киянина" 2023 онлайн через особистий кабінет Ощадбанку. Також показуємо, як активувати "Картку киянина" для проїзду в метро, пенсіонеру чи особі без прописки.

“Картка киянина” — корисний документ, що надається мешканцям Києва. Він дає доступ до різноманітних послуг, у тому числі безкоштовний проїзд в метро, знижки та пільгові програми. Перед тим, як отримати “Картку киянина”, впевніться, що керуєтеся правильними інструкціями. Це дозволить вам скористатися у повному обсязі всіма її перевагами.

Які категорії громадян мають право на отримання картки

  1. Особи з постійним місцем проживання в столиці України, що мають можливість користуватися різними видами доплат, допомог та компенсацій згідно зі встановленими нормами та положеннями законодавства України, а також рішень Київської міськради та держадміністрації.
  2. Громадяни, що перемістилися з тимчасово окупованих територій чи районів, де проводять АТО, та взяті на відповідний облік.
  3. Здобувачі освіти у Києві, у тому числі курсанти військових вищих навчальних закладів, а також батьки та опікуни дітей, що навчаються у місті.
  4. Особи, місце проживання яких зареєстровано в м. Києві. Ця категорія включає громадян, які просто є резидентами міста.
  5. Особи, що здійснюють професійну діяльність в столиці України відповідно до законодавства України та норм, які регулюють працевлаштування та зайнятість.
"Картка киянина" для пенсіонерів
Картка киянина для пенсіонерів 2023

Як отримати “Картку киянина” у 2023 році

Відповідно до рішення Київміськради від 20.12.2018р. №549/6600 (із змінами за №6876/6917 від 13.07.2023р.), процедура отримання “Картки киянина” вимагає від громадян подати в паперовому чи електронному вигляді заяву до банку-учасника проєкту. Важливо використовувати інтегровану систему ідентифікації, яка дозволяє однозначно встановити особу. За їх видачу та реєстрацію відповідає ПАТ “Державний ощадний банк України”.

Слід враховувати, що відповідно до інструкцій можливість оформлення “Картки киянина” у ПриватБанку чи інших банках відсутня, оскільки вони не є учасниками цього проєкту. Після подачі заяви, перевірки документів та схвалення, вам видадуть картку, а ви зможете скористатися всіма її перевагами.

Які кроки потрібно виконати для оформлення

Перш ніж подавати заяву, важливо підготувати ряд обов’язкових документів. Їх набір може включати учнівський або студентський квиток, паспорт, довідку з місця роботи та інші папери, які свідчать про ваш соціальний статус. Також обов’язково пред’явіть реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН). Якщо ви відмовилися від нього з релігійних міркувань, повідомте відповідний орган державної фіскальної служби і отримайте відмітку про його відсутність. У разі неякісного кольорового фото 3×4 у паспорті, потрібно подати окремо і його.

Після збору всіх документів зверніться до найближчого відділення ПАТ “Державний ощадний банк України”. В банку-емітенті заповніть заяву, де потрібно вказати особисті дані та пред’явити оригінали зібраних документів.

У разі позитивного рішення розгляду особистої заяви, що займає певний час, необхідно повторно відвідати відділення, де вам буде видана відповідна муніципальна картка. Важливо зберігати її в надійному місці та не втрачати. Для користування різноманітними соціальними послугами та перевагами, які надаються цією карткою, її слід активувати згідно наданих вказівок та рекомендацій безпосередньо у банківському відділенні. Також через особистий кабінет на веб-сайті банку можна активувати Картку киянина. Оформити онлайн її не можна.

Як отримати “Картку киянина” для пенсіонерів

Процедура оформлення “Картки киянина” для пенсіонерів має велике значення, оскільки вона надає можливість скористатися різноманітними соціальними послугами та пільгами. Тож як отримати “Картку киянина” пенсіонеру? Спочатку для цього слід ретельно підготувати оригінали та копії всієї обов’язкової документації:

  • ІПН чи відмітка про його відсутність через будь-які обставини, передбачені чинним законодавством;
  • паспорт громадянина України або інший документ, який їх замінює;
  • посвідчення на різноманітні допомоги, пільги, доплати та компенсації;
  • інші підтверджуючі документи.

Після збору всієї необхідної документації, щоб отримати “Картку киянина” для пенсіонерів у 2023 році, слід звернутися до банку-емітента, що відповідає за її реєстрацію та видачу. В Києві таким банком є ПАТ “Державний ощадний банк України”. Ця процедура допоможе пенсіонерам отримати доступ до важливих соціальних пільг та послуг у місті.

Як отримати “Картку киянина” без прописки

Якщо у вас немає офіційної прописки в Києві, але проживаєте тут, то це не завадить отримати “Картку киянина”. У такому разі слід вказувати адресу реєстрації фактичного перебування. Для цього потрібно звернутися до найближчого відділення ПАТ “Державний ощадний банк України” та надати необхідну документацію, яка підтверджує місце проживання в місті. Це може бути договір оренди житла, свідоцтво про народження чи інший документ, який визначає міська рада.

Крім того, “Картку киянина” можуть отримати особи, які працевлаштовані в організаціях, що зареєстровані у Києві, але прописані за межами міста. Для цього необхідно надати до банку відповідну довідку.

Як активувати “Картку киянина” для проїзду в метро

Однією з основних переваг “Картки киянина” є можливість використовувати її для проїзду в метро Києва. Для активації цієї послуги, слід звернутися до служби підтримки ПАТ “Державний ощадний банк України” чи відвідати банківський веб-сайт та дотримуватися відповідних вказівок. Обов’язково слід ознайомитись з інструкціями та вимогами, що стосуються безкоштовного проїзду.

"Картка киянина" для безкоштовного проїзду в метро
Як отримати картку киянина для безкоштовного проїзду в метро

Що дає “Картка киянина”

  • Безкоштовний проїзд в метро. Певні категорії власників картки мають право на безкоштовний проїзд в метро, зокрема пенсіонери, що є значною економією для мешканців Києва.
  • Знижки та переваги. Картка дозволяє отримувати різні додаткові знижки, пільги та переваги у міських закладах на культурні події чи інші послуги.
  • Облік соціальних пільг. Вона є інструментом обліку соціальних пільг та забезпечує отримання допомоги від держави.

Отримання “Картки киянина” — це важливий крок для відкриття доступу до різних соціальних послуг та пільг в Києві. Як пенсіонер, резидент або навіть без прописки, якщо ви проживаєте або працюєте у місті, ви маєте право на її оформлення. Вона може значно спростити повсякденне життя в столиці України. Не зволікайте і оформіть “Картку киянина” прямо зараз, щоб скористатися всіма її перевагами.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини