5 унікальних астрономічних явищ, якими українці зможуть насолодитись навіть без телескопу: дати у грудні

Наша природа – унікальна та неперевершена. Розповідаємо про унікальні астрономічні явища, свідком яких зможе стати будь-який українець, навіть якщо в нього немає телескопу.

Останній місяць цього року принесе нам чимало цікавого. Так, особливо пощастило тим, хто захоплюється космосом та астрологічними явищами. Розповідаємо про п’ять унікальних подій, свідками яких зможуть стати всі українці. За деякими з цих явищ ви зможете спостерігати навіть без телескопа – достатньо буде уважно придивитись до нічного неба.

5 астрономічних явищ над Україною

Починається грудень з такого явища, як Яскравий Меркурій. З 6 по 8 грудня українці зможуть спостерігати за найменшою планетою нашої Сонячної системи. Через пів години після заходу сонця потрібно дивитись на південний захід. Щоправда, для того, аби побачити Меркурій, доведеться використати хоча б маленький бінокль або телескоп. Планету буде видно лише протягом 30 хвилин, тому потрібно особливо уважно поставитись до часу, якщо ви хочете побачити Меркурій.

Які астрономічні явища можна буде побачити над Україною у грудні
Які астрономічні явища можна буде побачити над Україною у грудні

В середині грудня, 13 та 14 числа, ви зможете спостерігати за одним із найпотужніших метеорних потоків під назвою Гемініда. Дві ночі поспіль сяйво Місяці не заважатиме вам побачити яскраве космічне явище. Для того, аби насолодитись природною красою, достатньо подивитись у небо – ні бінокль, ні телескоп вам не знадобиться.

А ось метеорний потік Урсиди припадає на 21 та 22 грудня. Таке явище створюється завдяки уламкам комети 8P/Туттля, правда він буде не таким ефектним та яскравим, як попереднє явище. Річ у тім, що в порівнянні з потоком Гемінідіи, у цьому разі буде набагато менше метеоритів. Крім того, в ці дати Місяць наближається до повної фази, а тому він буде світити яскравіше, перебиваючи сяйво метеоритів.

Які астрономічні явища можна буде побачити над Україною у грудні
Які астрономічні явища можна буде побачити над Україною у грудні

22 грудня відбудеться зимове сонцестояння. Візуально побачити “вау-ефект” буде неможливо, адже таке астрономічне явище означає скорочення світлового дня та подовження темного періоду доби. Втім, цей день означає, що з 23 грудня ніч поступово ставатиме коротшою, а день буде подовжуватись.

Остання в цьому місяці та році астрономічна подія – це повня, яка припадає на 27 грудня. За словами астрологів, напередодні Нового року Місяць світитиме настільки яскраво, що це буде важко порівняти з іншим разами. Крім того, він довше, ніж зазвичай, перебуватиме над горизонтом.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини