Свято 8 березня в Україні у 2024: чи будемо відзначати, кого вітати та які зміни сталися у календарі

8 березня — одна з найдискутованіших дат серед усіх свят. Чи будуть в Україні цього року відзначати Міжнародний день жінок — дізнайтеся у матеріалі.

Свято 8 березня в Україні, покликано вшановувати жінок та їхні досягнення. У цьому році, однак, виникає питання, чи будемо відзначати його так, як завжди, чи можливо, відбудуться зміни в традиціях та календарі. Та спочатку розберемося з походженням цієї урочистості.

Перша версія про походження свята пов’язана з працівницями в США. 8 березня 1857 року в Нью-Йорку, співробітниці фабрик текстилю вимагали рівних умов оплати праці, скорочення робочого дня та виборчих прав. Ця подія стала своєрідним витоком для міжнародного жіночого руху. В СРСР згодом підхопили ідею відзначати цю дату, приправивши все комуністичним фльором: з працівниці зробили ударницю, змінивши акцент у бік праці на благо соціалізму.

В уряді визначилися, чи буде 8 березня державним святом

Друга версія пов’язана із працівницями “сфери кохання”, які вийшли на мітинг, щоб вимагати виплати матросам зарплати, щоб ті могли розрахуватися із жрицями любові.

Україна не залишається осторонь цих глобальних тенденцій. Довгий час у нашій країні йде дискусія щодо необхідності свята 8 березня. Навіть у 2023 році в додатку “Дія” відбулося голосування, в результаті якого українці мали визначити, чи залишити це свято, чи перенести його на 25 лютого – День народження видатної української поетеси Лесі Українки.

В уряді визначилися, чи буде 8 березня державним святом

Шанована письменниця була однією з провідних постатей феміністичного руху в Україні та активно підтримувала рівні права жінок. Проте, за всією схожістю ідеї, українці вирішили залишити свято 8 березня без змін. І, таким чином, воно залишається державним святом.

Зокрема, у контексті поточних подій та воєнного стану, свято 8 березня стає більш символічним, адже офіційного вихідного, як і на інші урочисті дати — не буде.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини