Як убезпечити себе від отруєнь в літній час. Основні правила при приготуванні продуктів харчування

Літо - це не тільки пляжний сезон, а й сезон для отруєнь. В Україні вже зафіксовані перші випадки ботулізму і кишкових інфекцій в цьому році. Як себе убезпечити і на що звернути увагу при приготуванні їжі?

Іноді прості помилки на кухні можуть привести до більш серйозних наслідків для вашого організму. Безпека харчових продуктів полягає не тільки в тому, щоб упевнитися, що ви не вживаєте прострочені продукти харчування або в ваших фруктах і овочах немає пестицидів. Іноді для того, щоб викликати харчове отруєння, потрібно від 15 до 20 клітин мікробів в недовареній їжі, що може викликати параліч і навіть смерть.

Крім основних правил обов’язкової термічної обробки для продуктів, є ще кілька моментів, на які ми хочемо звернути увагу, щоб убезпечити вас від отруєння.

кишкові інфекції
Кишкові інфекції

1. Не дегустуйте їжу, щоб переконатися в її свіжості

Швидкий тест на смак може здатися кращим способом перевірити, чи не зіпсувалася їжа, але навіть дегустація невеликої кількості зіпсованої їжі може викликати серйозні захворювання. Мало того, що ви насправді не можете побачити бактерії, що викликають харчове отруєння, так ще ваш шанс отруїться зростає в рази. Отже, що потрібно зробити?Слідкуйте за термінами придатності, викидайте їжу до того, як в ній почнуть розмножуватися шкідливі бактерії.

2. Не разморожуйте їжу при кімнатній температурі

Щоб розморозити їжу, ви повинні вийняти її з морозильника і кинути в тарілку – вірно? Неправильно. Шкідливі мікроби можуть дуже швидко розмножуватися при кімнатній температурі, що робить вашу їжу небезпечною. Щоб безпечно розморозити їжу, дайте їй розморозитися в холодильнику, холодній воді або розморозити її в мікрохвильовці, використовуючи налаштування розморожування.

3. Дайте їжі охолонути перед тим, як покласти її в холодильник

Люди дуже часто занадто довго чекають, поки їх страва повністю охолоне, перш ніж покласти її в холодильник. Але хвороботворні бактерії можуть рости в швидкопсувних продуктах протягом двох годин, якщо ви забудете покласти страву в холодильник.

4. Не залишайте мариноване м’ясо або морепродукти при кімнатній температурі

Залишення маринованого шашлику або риби при кімнатній температурі може призвести до дуже швидкого розмноження мікробів. Завжди маринуйте м’ясо або морепродукти в холодильнику, де вони можуть в безпеці залишатися годинами, вбираючи смак.

сирі яйця
Сирі яйця

5. Не вживайте сирі яйцям або продукти, в які вони входять до складу

Те, що може здаватися вам дуже корисним, наприклад домашній майонез, також є найбільш небезпечним. Сирі яйця можуть містити сальмонелу або інші шкідливі бактерії.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини