Рубрики: Здоров`я

Чому буває кашель з кров’ю і що з цим робити

Кровохаркання викликають не тільки небезпечні хвороби, іноді мокрота з кров'ю з'являється на тлі ГРВІ. Однак симптом не можна ігнорувати в будь-якому випадку.

Кровохаркання зазвичай лякає, хоча його не завжди викликають небезпечні захворювання. Іноді мокрота з кров’ю з’являється навіть через звичайну гостру респіраторну інфекцію. При цьому в будь-якому випадку такий симптом не можна ігнорувати і в нашій сьогоднішній статті ми розповімо чому.

Причини кашлю з кров’ю

Кров’яні згустки при відкашлюванні можуть з’являтися в таких випадках:

  1. Бронхіт вважається частою і найбільш безпечною причиною кровохаркання, оскільки здоров’ю воно не загрожує і проходить по мірі лікування.
  2. Коли ви занадто сильно і довго кашляєте через те, що вам щось заважає в горлі, воно подразнюється. Це призводить до розриву дрібних кровоносних судин слизової гортані. Зрозуміло, що приємного тут мало, але і небезпеки це не несе.
  3. Прийом розріджуючих кров препаратів, включаючи аспірин.
  4. Гайморит або фронтит теж можуть спровокувати невелике кровохаркання.
  5. Запалення легенів та інші легеневі інфекції.
  6. Попадання в дихальні шляхи стороннього предмета, наприклад, людина могла випадково вдихнути намистину або вдавитися шматком їжі.
  7. Онкологія.
  8. Туберкульоз.
  9. Травми бронхів і легені.
  10. Вдихання диму або токсичних речовин.
  11. Хронічна обструктивна хвороба легень.
  12. Важкі захворювання серця — вади, інфаркт міокарда, кардоміопатія.
Кашель з кров’ю

Що робити, якщо в мокроті кров

Відкашляв кров’яні згустки на тлі простуди, переживати не варто, хоча і відвідати лікаря все одно потрібно, щоб він поставив вам точний діагноз і призначив лікування. Може бути й таке, що у вашій мокроті з’явилася кров, навіть якщо ви не хворіли. Тоді симптом краще не ігнорувати і пройти обстеження, виключивши або підтвердивши наявність серйозних проблем зі здоров’ям.

При цьому на запитання лікаря про ваше самопочуття, спосіб життя і шкідливі звички потрібно відповідати максимально чесно і докладно. Наприклад, якщо ви помітили, що разом з кровохарканням почали худнути, можливо мова йде про туберкульоз або рак. При задишці же доктор запідозрить серцево-судинні патології.

Коли потрібна термінова медична допомога

Не зволікайте з викликом швидкої в таких ситуаціях:

  • Крові при кашлі занадто багато — від двох чайних ложок.
  • Кровохаркання супроводжується сильним запамороченням, лихоманкою, болем у грудях і задишкою.
  • Кров з’явилася не тільки в мокроті, а ще в сечі і в калі.
  • Кашляти кривавим кашлем ви почали після травми грудної клітини або падіння.

Перераховані ознаки вкрай небезпечні, тому дуже важливо своєчасно звернутися за допомогою, адже іноді рахунок йде на хвилини.

Поділитися
Опубліковано