Рубрики: Здоров`я

Що викликає здуття живота і як від нього позбутися

З проблемою здуття живота стикалася кожна людина і хоча часто вона тимчасова, жити без неї було б краще. На щастя, від метеоризму можна позбавитися.

Проблема здуття живота не тільки викликає дискомфорт, а й заважає жити повноцінно. Звичайно, в разі відсутності будь-яких супутніх захворювань ми відчуваємо її як тимчасові незручності, хоча без метеоризму все ж було б набагато краще. У нашій сьогоднішній статті ми розповімо вам про причини, що викликають здуття, і про декілька простих і природних способів полегшити стан.

Що провокує метеоризм

Серед найпоширеніших і знайомих усім причин здуття варто відзначити такі:

  1. Передання. Насправді обсяг шлунка невеликий, якщо ж ви переїдаєте, його стінки розтягуються більше потрібного, від чого живіт розпирає і з’являється відчуття тяжкості.
  2. Заковтування повітря під час їжі або пиття. Особливо цим страждають любителі поговорити за столом. Справа в тому, що коли людина одночасно розмовляє і їсть, з кожним шматком їжі в стравохід надходить повітря. Точно так же це працює з жувальною гумкою, льодяниками, питтям через трубочку.
  3. Погане пережовування, надто швидкі перекушування. Якщо ви погано пережовуєте їжу або, наприклад, їсте на ходу, це призводить до заковтування великих шматків. В результаті стравохід розширюється і в шлунок знову-таки потрапляє повітря.
  4. Харчова алергія або непереносимість окремих продуктів. Як не дивно, проте це не одне і те ж. Алергічну реакцію провокує імунітет, а при харчовій непереносимості організм просто щось не засвоює з генетичних причин. Здуття живота може відбуватися через «невідповідні» продукти.
  5. Жирна їжа. Білки і вуглеводи перетравлюються набагато швидше, ніж жир, тому шлунок довше звичайного не порожніє.
  6. Продукти, що викликають надмірне газоутворення. Це можуть бути газована вода, в тому числі і пиво, деякі фрукти і овочі з високим вмістом клітковини, наприклад, квасоля, сочевиця, капуста, морква, абрикоси. Також сюди відносяться товари зі штучними підсолоджувачами.
  7. Запор. При запорі проходження газів утруднене, тому вони накопичуються в кишечнику і людина страждає від метеоризму.
Розлад шлунку

Як від нього позбутися

По-перше, зменшіть розміри порцій, а якщо раптом не наїдаєтеся, то їжте частіше, але в менших кількостях. По-друге, під час прийому їжі не розмовляйте, відмовтеся від продуктів і звичок, які провокують заковтування повітря. По-третє, ретельно пережовуйте їжу навіть коли поспішаєте. По-четверте, обмежте жири в раціоні і спробуйте виключити молочку, банани, виноград, мед, яйця і злаки з глютеном. Можливо, щось з перерахованого ваш організм не сприймає, але ви і не підозрюєте про це.

Бобові провокують підвищене газоутворення

Також не буде зайвим прослідкувати, що конкретно стимулює газоутворення, після чого зменшити кількість цього продукту в вашому звичному харчуванні. Ну і не можна не відзначити ймовірну наявність проблем з травною системою. Якщо здуття ваш постійний супутник, сходіть до гастроентеролога.

Поділитися
Опубліковано