Рубрики: Здоров`я

Від любові до лікарняного ліжка: чому не можна цілувати домашніх тварин

Дуже багато власників домашніх тварин люблять не тільки обіймати і гладити улюбленця, але ще і цілувати його. Однак насправді такий прояв любові небезпечний для здоров'я.

Практично всі власники домашніх тварин люблять обійняти вихованця, поцілувати його, погодувати з рук, а може бути навіть їсти з однієї тарілки або пити з однієї склянки. Як би сильно ви не любили свого пухнастика, так краще не робити і цьому є кілька причин, про які ми розповімо в нашій сьогоднішній статті.

Чому тварині потрібно щорічно робити щеплення

Навіть якщо ваш улюбленець безвилазно живе вдома і здається вам абсолютно чистим, це не привід нехтувати правилами особистої гігієни. Крім того, вихованцям вкрай важливо робити щеплення і щорічно проводити ревакцинацію.

Справа в тому, що в квартиру зі взуттям може потрапити збудник якої-небудь інфекції від хворої тварини, а якщо ваш чотирилапий не щеплений, велика ймовірність, що зараза причепиться до нього.

Вакцинація домашніх тварин

На превеликий жаль, досить багато людей все ще сприймає хвостатих як іграшок і любить їх особливою любов’ю — до першої необхідності провести і сплатити обстеження у ветклініці. Іноді присипляють і молодих тварин просто тому, що їх лікування виявляється занадто трудомістким.

Звичайно, виключити повністю такі ситуації неможливо, проте існує один простий спосіб захистити від серйозних хвороб не тільки свого пухнастика, а й сім’ю — регулярна вакцинація.

Чим вихованець може заразити господаря

Найпоширеніші захворювання, якими можна заразитися від тварини:

  1. Гельмінтоз або, простіше кажучи, глисти. Личинки цих паразитів можуть знаходитися в слині, в екскрементах, в шерсті хвостатих. Вони легко передаються людині, тому після кожного контакту з улюбленцем мийте руки з милом. До того ж краще не дозволяти собаці або кішці облизувати ваше обличчя, а також самим не цілувати їх. В якості профілактики не забувайте відвідувати ветеринара і здавати необхідні аналізи.
  2. Лишай. Це малоприємне шкірне захворювання особливо небезпечне для людей з ослабленим імунітетом. Максимально обмежте контакти літніх родичів і дітей з хворою твариною, а щоб вчасно виявити недугу, регулярно оглядайте її шубку.
  3. Ехінококкоз. Поширюється дана інфекція з калом зараженого чотирилапого — яйця ехінококка потрапляють на шерсть і таким чином розносяться всюди. Захворювання загрожує розвитком кіст у печінці, легенях, нирках, в серці і головному мозку. Все це супроводжується важкою інтоксикацією і навіть може призводити до смерті.

Також радимо почитати про те, які небезпечні для людини хвороби переносять звичайні кішки.

Собачі поцілунки теж краще присікати

Профілактичні заходи

Головне правило в спілкуванні з вихованцями — постійно мити руки з милом:

  • після догляду за шерстю;
  • після годування;
  • після ігор;
  • після контакту з іграшками і мисками улюбленця;
  • після прибирання лотка;
  • перед їжею після спілкування з пухнастиком.
Цілувати вихованців може бути небезпечно

Якщо ви матір або батько, контролюйте миття рук своїх дітей. При відсутності води і мила можна користуватися антисептиками на спиртовій основі.

Поділитися