Що таке позалікарняна пневмонія і чим вона відрізняється від лікарняної

Пневмонія буває різною і зараз ми все частіше чуємо про різні форми запалення легенів. Для власного здоров'я важливо мати хоча б мінімальне уявлення про це.

Запалення легенів небезпечне для здоров’я, адже саме цей орган відповідає за подачу кисню в організм. При цьому останнім часом особливо актуальною стала тема пневмонії. У нашій сьогоднішній статті ми розповімо вам про те, чим позалікарняна форма захворювання відрізняється від лікарняної і що це взагалі таке.

Що це за хвороба

Почнемо з того, що в легенях є альвеоли — невеликі повітряні бульбашки, що наповнюються повітрям, коли ми вдихаємо. З них кисень надходить в кровотік і через них же виводиться вуглекислий газ. Пневмонія є запальною хворобою легенів, при якій в альвеоли потрапляє рідина або гній, від чого в них просто не залишається місця для повітря і пацієнт починає відчувати проблеми з диханням.

Затруднение дыхания
Утруднення дихання

Які бувають види пневмонії

Пневмонія буває односторонньою, коли страждає одна легеня, і двосторонньою, коли відповідно вражені обидва органи. В обох випадках запальний процес пошкоджує окремі осередки, але іноді легеневі тканини пошкоджуються повністю. Цей стан називають тотальною пневмонією.

Крім такої класифікації, є й інші. Наприклад, з урахуванням місця, де хворий заразився. Виявляється, це важливо і зараз ви зрозумієте чому.

Позалікарняна форма захворювання — будь-яке запалення легенів, яке виникло за межами медичного закладу або ж менше ніж через дві доби після призначення стаціонарного лікування. Все інше вважається госпітальною або лікарняною пневмонією.

безсимптомна пневмонія
Пневмонія

Як не дивно, але складніше і довше лікувати запалення, яке виникло в умовах стаціонару, а не, наприклад, спричинене грипом. Справа в тому, що в лікарнях легкі атакують внутрішньолікарняні бактерії, найчастіше стійкі до антимікробних препаратів, тобто антибіотиків.

Як розпізнати хворобу

Важливо знати, що пневмонія не відразу дає про себе знати, це стосується навіть ускладнень при коронавірусній інфекції. Найчастіше недуга виглядає як звична ГРВІ, хоча деякі ознаки повинні стати приводом викликати швидку:

  • дихання почастішало до одного вдиху в 2 секунди і частіше;
  • нижній артеріальний тиск впав до показника нижче 60, а верхній — нижче 90;
  • ви відчуваєте загальмованість, мляво реагуєте на те, що відбувається, не можете відповісти на прості запитання.

Крім перерахованого, щоб мати повну картину про запалення легенів, почитайте в нашій іншій статті, які симптоми ні в якому разі не можна ігнорувати. Можливо, це вбереже вас або ваших близьких від важких наслідків пневмонії.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини