Як виглядає екзема і коли без консультації дерматолога не обійтися: 10 фото

Люди в усьому світі стикаються з різноманітними дерматологічними проблемами, включаючи екзему. Ця неприємність безпечна, хоча і знижує якість життя.

Однією з найпоширеніших дерматологічних проблем можна назвати екзему. У нашій сьогоднішній статті ми спробуємо розібратися, що це таке, що призводить до розвитку захворювання і як з ним боротися, а ще ми покажемо, як виглядає екзема.

Про хворобу

Екзема — запалення шкіри неінфекційного характеру, яке супроводжується такими неприємними симптомами, як свербіж, почервоніння та висипи. Важливо відзначити, що вона безпечна, проте серйозно знижує якість життя.

У разі класичної екземи на ураженій ділянці шкіри немов скипають дрібні бульбашки з рідиною всередині. Вони поколюють, печуть і сверблять, а через пару днів після висипання розриваються і підсихають. В результаті шкіра стає роздратованою і лущиться. Зазвичай симптоматика хвороби пропадає через один-два тижні, однак вона може тривати роками. Так відбувається при хронічній формі недуги.

Типовий прояв екземи

Види екземи та причини розвитку

  1. Атопічний дерматит — в основному проявляється в ранньому дитинстві і протягом усього життя періодично нагадує про себе. Як правило, він пов’язаний з генетикою, тому його можна вважати спадковим. Виникає атопічний дерматит на кистях рук, на голеностопах, верхніх повіках, вухах, у згинах ліктів і колін, а у дітей він висипає на щоках.
  2. Дисгідротична екзема — це сверблячі пухирці, які з’являються на долонях і підошвах ніг, на пальцях. Причина — реакція на стресові переживання, підвищену пітливість на руках і ногах.
  3. Контактний дерматит — висипання пов’язане з впливом на шкіру таких подразників, як миючі засоби, порошки та відбілювачі, косметика, доглядові засоби (шампуні, гелі для душу, креми), барвники, парфумерія, деякі харчові продукти, ювелірні прикраси, отруйні рослини, латекс і навіть тютюновий дим.
  4. Мікробна екзема — алергічна реакція організму, що виникає на тлі ослабленого імунітету. Розвивається навколо інфікованих ран, подряпин, саден.
  5. Себорейна екзема — найчастіше вражає волосяну частину голови, ділянки за вухами, на шиї, а також інші місця, де знаходиться багато сальних залоз. Проявляється у вигляді жирних лусочок жовтого або білого кольору.

Полегшуємо стан і запобігаємо захворюванню

По-перше, зволожуйте шкіру жирним кремом або маззю, особливо це стосується найбільш схильних до хвороби ділянок — рук, гомілок, стоп і щік. По-друге, купайтеся не довше ніж 10-15 хвилин під теплою, а не під гарячою водою. По-третє, користуйтеся м’яким милом без запаху, оскільки антибактеріальні і ароматизовані засоби сушать епідерміс.

Зволоження шкіри

По-четверте, витирайтеся м’яким рушником. Ну і по-п’яте, спробуйте визначити, що саме викликає у вас загострення екземи, після чого виключіть ці чинники з вашого життя. Йдеться про те, з чим пов’язана поява контактного дерматиту, вище ми вже писали про це.

Як виглядає екзема

У добірці нижче ми зібрали кілька фотографій уражених недугою ділянок шкіри, щоб ви мали більш точне уявлення про неї.

Поділитися