Чому ніколи не варто займатися самолікуванням: реальна історія

Самолікування може бути не просто шкідливим, а й небезпечним для здоров'я, тому ніколи не можна ігнорувати похід до лікаря, що доведе ця історія.

У багатьох зарубіжних країнах без рецепта в аптеці можна купити тільки найбанальніші ліки від головного болю, діареї і всього в такому дусі. При появі більш серйозних проблем зі здоров’ям без походу до лікаря не обійтися і це правильно, оскільки самолікування може бути дуже небезпечним і навіть смертельним для здоров’я. Доведе це історія про те, як простий сечогінний засіб виявився не в той час, не в тому місці і не в тих руках. Далі зі слів оповідача.

Ми з чоловіком вже кілька років живемо в Австралії і повинна сказати, що наша слов’янська любов до самодіагностики і самодопомоги таблетками невикорінна навіть тут. Пару-трійку років тому до нашого сусіда приїхала мама, назвемо її Оленою. Оскільки при видачі візи їй оформляли медстраховку, можна припустити, що особливих проблем зі здоров’ям у неї не було за винятком стандартних вікових.

Тут вона перезнайомилися з іншими земляками, які так само як і вона гостювали у дітей. Розмови про те, у кого і що болить — класична тема для людей похилого віку, ось Олена між справою і поскаржилася одній новій знайомій на головний біль і набряклість ніг. Та сама знайома, зрозуміло, з добрих спонукань запропонувала їй сечогінний засіб, він як раз лежав у неї в сумочці.

Випивши таблетку, сусідська мама через деякий час втратила свідомість і впала в кому. Була і швидка, і реанімація… Ось її відкачали, констатували інвалідність, полежала вона в лікарні і термін візи підійшов до кінця, довелося летіти додому. Через цей випадок здоров’я жінка підірвала собі серйозно, ще пару років промучилася і померла. Можливо, тут її б і поставили на ноги, але там, вдома, все-таки не змогли.

Чому ж її організм так відреагував на банальне сечогінне? Вона приїхала до Австралії влітку, коли тут температура повітря нерідко досягає +40 °C в тіні при практично повній відсутності опадів. Олена не звикла пити багато води, а з урахуванням такого клімату це робити потрібно, навіть якщо не хочеться. У неї було банальне зневоднення, що виявляється головним болем і набряками, тобто їй всього лише потрібно було стежити за своїм водним балансом.

Якби жінка пішла до лікаря, саме таке призначення їй би і зробили, але вона випила таблетку, яка коштувала їй життя. Найчастіше люди навіть не здогадуються, як сечогінні засоби впливають на склад крові і провокують вкрай серйозні ускладнення від аритмії до зупинки серця. Вся справа в тому, що подібні препарати посилено виводять з організму важливі для роботи серцево-судинної системи мінерали, що чревате наслідками.

На жаль, достукатися до багатьох виходить тільки через сумний досвід, але головне, щоб люди не слухали, а чули — самолікування небезпечно.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини