Рубрики: Історії

Протягом 30 років хірург-гінеколог видаляв жінкам матки без їх згоди

Довгих 30 років хірург-гінеколог проводив пацієнткам операції з видалення матки без їх згоди. ФБР затримали винного.

В американському штаті Вірджинія ФБР затримали 69-річного хірурга Джавайда Первейза, який довгих 30 років проводив операції по видаленню матки без згоди пацієнток. З Пакистану в США він перебрався ще в сімдесятих, а в 1980-му отримав ліцензію на медичну практику. Розслідування почалося восени 2018-го, коли один зі співробітників лікарні, де працював лікар, відправив правоохоронцям анонімну записку про справи Первейза.

З 2011 по 2014-й доктор Джавайд лікував пацієнтку від наслідків позаматкової вагітності і ендометріозу — це патологія жіночого організму, пов’язана з гормонозалежним розростанням маткової тканини за межами самої матки.

Пізніше ця жінка звернулася в іншу клініку в надії вилікувати безпліддя, де з жахом дізналася, що у неї видалені фаллопієві труби, тому природне зачаття було неможливим. Крім цього, її страхова компанія відмовилася платити за процедуру Первейза.

Лікування без згоди пацієнта

Інша пацієнтка поступила до Джавайда в 2012-му з передраковими змінами. Хірург став умовляти її зробити гістеректомію — видалення матки, аргументуючи це тим, що краще такого лікування він нічого запропонувати не може.

Жінка вирішила зупинитися на менш радикальный операції, а саме на лапароскопічному видаленні яєчників. Незважаючи на це, лікар провів тотальну гістеректомію, в ході якої ще й пошкодив сечовий міхур. Про все це постраждала дізналася, прийшовши до тями після наркозу. Пошкодження призвели до розвитку сепсису — хворій довелося провести на лікарняному ліжку додаткові 6 днів.

Клініка доктора Первейза

Як вважає слідство, Первейз навмисно підробляв медичні довідки, щоб «обґрунтовувати» такі оперативні втручання. З початком процесу над його справою до суду передано ще кілька позовів від інших пацієнток доктора Джавайда. Так, жіночому здоров’ю трьох з них було завдано непоправної шкоди, а ще двоє і зовсім були на межі життя таі смерті після роботи хірурга.

Однак все це — вершина айсберга, адже затриманий протягом десятків років щотижня проводив не менше 30 операцій. Поки невідомо, скільки з них дійсно були потрібні.

Первейз затриманий

Слова співробітника, який заявив на Первейза:

«Його пацієнти навіть не здогадувалися про те, що він з ними робив».

Зараз герой статті затриманий за звинуваченнями в шахрайстві і дачі неправдивих відомостей про стан здоров’я клієнтів. Права на вихід під заставу у нього немає.

Поділитися
Опубліковано