Соя допомагає боротися з раком кісток – французькі дослідники

У новому дослідженні дослідники повідомляють про використання з'єднань сої, званих ізофлавонами, для поліпшення післяопераційного лікування раку кісток або остеосаркоми.

Оскільки соя містить фітоестрогени, вона вважається природним засобом для боротьби з незручностями менопаузи або остеопорозу.

Нове відкриття

У новому дослідженні дослідники з Університету штату Вашингтон (США) вказують, що соя також може бути особливо цікавою в якості додаткового терапевтичного методу лікування раку кісток або остеосаркоми.

Їх дослідження, опубліковане в журналі Acta Biomateriala, показало, що повільне вивільнення хімічних сполук з сої ізофлавонів призвело до зниження кількості ракових клітин в кості і збільшення кількості здорових клітин, при зменшенні запалення.

«У цій області не так багато досліджень природних лікарських сполук в біомедичних пристроях», – нарікає Сусміта Бозе, співавтор дослідження.

Незважаючи на медичні досягнення в цій галузі, пацієнти з остеосаркомою або метастатичним раком кісток стикаються з високою частотою рецидивів, настільки, що остеосаркома залишається другою провідною причиною смерті від раку у дітей.

Лікування зазвичай хірургічне, щоб видалити пухлину, і додатково включає передопераційну і післяопераційну хіміотерапію. Дослідники говорять, що під час реконструкції кісток часто виникає сильне запалення, яке уповільнює загоєння. І не будемо говорити про важких побічні ефекти хіміотерапії.

У пошуках «м’якших» терапевтичних варіантів дослідники використовували 3D-друк для створення кістяних каркасів, на яких вони протестували три з’єднання з соєвих бобів з сімейства ізофлавонів. Відомо, що ці молекули володіють захисною дією на здоров’я кісток. Потім вчені вводили сполуки в зразки, що містять ракові клітини кісток, а також здорові клітини. Одне із з’єднань сої, генистеин, призвело до зниження життєздатності ракових клітин кісток на 90% всього через 11 днів. Інші протестовані ізофлавони поліпшили зростання здорових кісткових клітин.

Тому дослідники планують використовувати синтетичні кісткові трансплантати як переносник ліків в надії боротися з раком кісток, крім важкої хіміотерапії.

Соя
Соя

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини