12 традиційних страв: що приготувати на Святвечір. Перелік та що вони символізують – українське меню

Святвечір, що припадає на 24 грудня, у багатьох сім'ях асоціюється не лише з теплом і затишком, а й зі святковим столом, заставленим різноманітними стравами. Та кожна з них несе в собі особливий сенс

Святий Вечір – сімейна вечеря напередодні Різдва, коли за столом зазвичай збираються лише близькі люди. Традиція ж подавати 12 страв у Святвечір, в християнстві має символічне значення, оскільки воно співвідноситься з числом апостолів, які були близькими послідовниками Ісуса Христа.

Стародавні традиції

За переказами, перед Різдвом потрібно було встигнути зробити таке:

  • Напередодні Різдва багато хто дотримувався посту, що символізувало духовну підготовку до приходу Христа. Також у будинках проводили генеральне прибирання.
  • До цього дня намагалися завершити всі розпочаті роботи та проєкти, щоб почати новий рік з чистого аркуша.
  • Перед Різдвом важливо було залагодити всі суперечки, прощатися з образами та миритися з ближніми. Це допомагало створити атмосферу любові та взаєморозуміння в родині.
  • У дусі щедрості та турботи, перед Різдвом традиційно допомагали тим, хто потребував, у тому числі робилися благодійні пожертви та надавалася допомога малозабезпеченим.

Традиційне українське меню на Святвечір

12 традиційних страв: що приготувати на Святвечір
12 традиційних страв: що приготувати на Святвечір

1. Кутя

Традиційна страва на Різдво, що складається з пшона, меду, маку, горіхів і сухофруктів. Символізує об’єднання двох світів: живих і мертвих. достаток і добробут.

2. Узвар

Компот із сухофруктів, зазвичай варений із медом або цукром. Уособлює солодкість і радість свята, а також очищення душі.

3. Борщ

Пісний суп (без додавання м’яса) на основі буряка, капусти, моркви та інших овочів. За старих часів у наших предків символізував кров убитих Іродом у Віфлеємі дітей.

4. Капусняк

Пиріг із кислою капустою та рисом. Смачна і ситна страва, яка символізує об’єднання навколо Христа.

5. Калач або хліб

Хлібний виріб – символізував смерть і подальше воскресіння (за аналогією посадки в землю зерна – “смерть” і подальше його проростання “воскресіння”).

6. Риба

У релігійному контексті, риба мала особливе місце – була першою монограмою Христа (з грецької “Спаситель” перекладається, як “риба”). Також традиційно на стіл подавали переплетені 3 рибини, як символ Святої Трійці.

7. Квасоля і горох

Ці бобові є символом об’єднання всіх членів сім’ї.

8. Голубці з пшоном

Капустяне листя, обгорнуте навколо начинки з каші з пшоном. Традиційна пісна страва, назва якої асоціюється з назвою птаха – “голуб”, який своєю чергою вважається символом Святого Духа. З рецептом цієї страви, приготованої в полегшеному варіанті, ви можете познайомитися тут.

9. Гриби

Символізують земну і небесну сутність Христа (ніжка і капелюшок відповідно). Також у багатьох культурах гриби асоціюються з родючістю і природою. Вони можуть бути включені до різних страв, додаючи їм особливого смаку.

10. Пампушки

Повітряні пампушки з часником – символ святих, які отримали вічне життя на небесах. Також це символ достатку та радості.

11. Вареники

Вареники з овочевою або фруктовою начинкою вважалися символом багатства і добробут.

12. Каша

Традиційна страва, яка символізує достаток і родючість, а також продовження сімейного роду.

Популярне

Подібні новини