Топ-8 порад щодо посадки озимого часнику: важливі тонкощі, які ви не знали. Як досягти максимального врожаю

Секрети висадження озимого часнику. Настав час підібрати місце, правильно підготувати ґрунт, а потім уже в підготовлений ґрунт за всіма правилами посадити часник.

Порада 1. Вибору сортів часнику зараз досить багато, приблизно 600. Проте всі ці сорти дуже схожі (і зовні, і по агротехніці) один на одного, часто як дві краплі води. Хоча сорти з фіолетовим забарвленням, як правило, більш гострі.

Порада 2. Перше, на що треба звертати увагу, це розмір самої цибулини. Чим більший розмір цибулини – тим більш якісний посівний матеріал. Це не як у картоплі, коли відбирається середня за розміром насіннєва картопля, а вирости з неї можуть великі бульби.

Порада 3. Для посадки вибираються із великих цибулин лише здорові, великі зубки. Треба звертати увагу, це на те, що цибулина повинна містити багато зубків, їх має бути не менше ніж п’ять, а краще за шість. Такі цибулини є найкращими, тому що чим більше зубців і чим більше діаметр цибулин, тим, відповідно, продуктивніше буде часник. Є правда сорти часнику, де в цибулини виростає три-чотири великі зубки та це є їхньою сортовою особливістю, але такі сорти майже вже не садять.

Секрети посадки озимого часнику: перевірено садівниками
Секрети посадки озимого часнику: перевірено садівниками

Порада 4. Пошкоджені зубки, зубки з будь-якими плямами, безжально відбраковують. Відібрані для посадки зубки можна обробити спеціальними препаратами для знезараження, наприклад, “Максим” від хвороб, “Карбофос” від шкідників, або завантажити посадковий матеріал на 5-7 хвилин у розчин кухонної солі, 1 столову ложку на 1 літр води. В цьому випадку для обробки часнику потрібний мінімум 4% сольовий розчин. Від хвороб можна замочити часник в аптечному хлоргексидині – це просто та ефективно. Підійдуть для замочування «Актофіт» та «Фітоверм». Ці препарати передусім захистять часник від ґрунтових шкідників. Дуже добрий варіант замочувати посадковий матеріал від хвороб у «Фітоспорин».

Порада 5. Є кілька способів стимулюючого замочування часнику перед посадкою. Наприклад, дуже простий, але ефективний – розводиться за інструкцією «Фітоспорин» і на один літр розчину «Фітоспорину» додається по половині чайної ложки сульфату цинку та половині чайної ложки борної кислоти. У такому трикомпонентному розчині необхідно замочити зубки часнику на добу.

Порада 6. Якщо подивитися будь-який посібник з часнику, то можна знайти інформацію, що зубки висаджують за місяць до замерзання ґрунту, щоб вони встигли вкоренитися. Але сьогодні до цього не варто ставитися так важливо. Тому що ґрунт замерзає зараз і у листопаді, і у грудні, і навіть у січні. Відповідно, потрібно спиратися не на конкретний місяць, на погодні умови та на регіон, де знаходиться ділянка.Хоча що раніше (щодо) висаджений часник, то краще. Якщо садити його в холодний ґрунт, коріння не встигнуть добре розвинутися, а це не дозволить отримати надалі хороший урожай.

Порада 7. Спочатку часник зростає переважно з допомогою своїх внутрішніх ресурсів. Внесення добрива в момент перекопування робиться для того, щоб він ріс всю весну і все літо наступного року. Найкраще додавати багато органіки та дуже добре, якщо вона буде різноманітною: компост, що перепрів, гній, перегній, торф. Але, органіка не в жодному разі не повинна бути свіжою, вона повинна бути дуже добре визріла. Можна внести біогумус, за фактом це гній, перероблений каліфорнійськими хробаками. Найкращий варіант – якщо поєднати органіку з мінеральними добривами.

Порада 8. При виборі місця для посадки часнику необхідно звернути увагу на наступні моменти, часник любить добре освітлені місця. А також не можна садити часник у низини і такі місця, в яких постійно накопичується вода під час осінніх дощів або весняного танення снігу.

Популярне

Подібні новини