Часникові премудрості: 5 секретів осінньої посадки, які перетворять ваш город на часникове королівство

Одне з найпопулярніших осінніх питань городників — як садити часник під зиму і визначити правильні терміни посадки озимого часнику. Усі знають, що озимий посів проводиться восени, але коли ж саме?

У будь-якому випадку, посадку часнику не варто здійснювати раніше середини вересня і не пізніше першої декади грудня. Точний час посадки визначається індивідуально, з урахуванням погодних умов у вашому регіоні, зазвичай за 3-4 тижні до настання холодів.

Що стосується глибини посадки, то традиційно часник висаджують на глибину близько 5 см. Важливо також обирати правильне місце для посадки. Не можна висаджувати часник два роки поспіль на одному і тому самому місці, а також на ділянках, удобрених свіжим гноєм. Це може призвести до надмірного росту бадилля, пухкої головки та підвищення ризику грибкових захворювань.

Для посадки варто вибрати добре освітлене місце. Ідеально, якщо грядка буде розташована зі сходу на захід. Під час підготовки ґрунту, зазвичай вносять компост, а якщо ґрунт кислий — додають золу. Після внесення добрив, землю слід обробити розчином мідного купоросу (40 г на 10 літрів води) або пролити її рожевим розчином марганцівки з розрахунку 1 літр на квадратний метр.

Городники розповіли правила посадки озимого часнику
Городники розповіли правила посадки озимого часнику

Перед посадкою часнику важливо правильно підготувати зубки. Головки часнику розділяють на зубки безпосередньо перед посадкою, відібравши найбільші й найякісніші. Хоча посадку можна проводити і без обробки насіння, для захисту врожаю від хвороб рекомендується занурити зубки на 5 хвилин у розчин фітоспорину.

Безпосередньо перед посадкою варто підготувати грядку. Її розмічають за допомогою шпагату і дошки, на якій роблять мітки на відстані 15 см. Це дозволяє рівно розміщувати часник і зручно обробляти міжряддя. Глибина посадки зубків традиційно становить 5 см, тобто від верхівки зубчика до поверхні ґрунту має залишитися 3-4 см. Варто пам’ятати, що при занадто великій глибині часник росте дрібним, а при недостатній — може вимерзнути.

При посадці кожен зубок часнику опускають у підготовлену лунку, додавши на дно і зверху трохи річкового піску. Пісок виконує дренажну функцію і захищає часник від загнивання під час осінніх дощів. Важливо вставляти зубок вертикально денцем вниз, не вдавлюючи його занадто глибоко, щоб не пошкодити.

Після посадки землю вирівнюють граблями, засипаючи лунки ґрунтом. Ближче до настання холодів грядку слід вкрити сухими стеблами рослин без суцвіть і насіння, наприклад, сухими гілками малини. Це допоможе захистити часник від заморозків, затримати сніг і запобігти можливому перезволоженню ґрунту.

Популярне

Подібні новини